Pohani kruh za doručak ili gablec

Pohani kruh za doručak ili gablec

10.04.2012 u 13:20

Bionic
Reading

Dobro, mogu umjesto gablec napisati i užina i brunch - ovisi što vam zvuči više cool ;). Šalu na stranu - ovo je toliko jednostavno, a taako ukusno da ćete zapjevat' od zadovoljstva!

Pohani, francuski kruh, u mojoj kući zvan pofezne (pojima nemam otkud' taj izraz i zašto ga moji roditelji uporno koriste) jedno je od omiljenih jela.

Ako vam je, nakon Uskrsa, ostalo nešto domaćih jaja u hladnjaku - počastite se za doručak ili užinu, popularno zvanu brunch!

Zanimljivo je kako pohani kruh svatko jede na svoj način; neki na slatko, neki na slano, neki bez ičega. Ovdje su dvije, tri verzije i sve su superukusne i jednostavne.


Na slano se jede u kombinaciji sa svježim kravljim sirom i vrhnjem (u sir se stavi malo soli, svježeg, nasjeckanog vlasca, chilija i par kapi maslinovog ulja)


Možete ga servirati i s klicama mladog graška i začiniti s par kapi limuna i maslinovog ulja. Limun će neutralizirati masnoću!


Dok se na slatko jede s nasjeckanim bananama ...


... malo cimeta, muškatnog oraščića, naribane limunove korice, agavinog ili javorovog sirupa i par kapi limete

Koristite bijeli, kompaktni kruh domaće proizvodnje ili iz kakve dobre pekare, jer će ostali kruhovi popiti previše ulja i jaja pa će u sredini ostati gnjecavi i doimat će se sirovo.

Osim svega, pohani kruh je kao stvoren za recikliranje odnosno iskorištavanje kruha koji je izgubio svježinu.

za 10 šnita pohanog kruha

2 ili 3 domaća jaja
2 dcl mlijeka
prstohvat soli

U zdjeli smućkajte jaja, mlijeko i sol. Narežite kruh na srednje debele šnite i stavite ga sa strane. U tavi zagrijte prst ulja i ubacujte šnitu po šnitu kruha kojega ste prethodno umočili u smjesu jaja i mlijeka. Ispecite ga ravnomjerno s obje strane dok se ne zažuti i dobije lagano hruskavi izgled, stavite na tanjur s kuhinjskim papirom koji će upiti višak ulja.


Kad ste ispekli svih deset šnita odlučite kako ćete ih pojesti; na slano ili na slatko.
Mi smo ga jeli uz, na roštilju ispečene, debele šparoge, mladu mrkvu i šampinjone - to vam može biti zgodna ideja za sljedeći vikend piknik!

I slobodno zapjevajte od zadovoljstva. Nitko vam neće zamjeriti ;)