PROF. KURELIĆ ZA TPORTAL

Pogubili ste se u nadmudrivanju oko Brexita? Naš najveći stručnjak razotkriva pozadinu trikova Borisa Johnsona

03.09.2019 u 14:08

Bionic
Reading

Ujedinjeno Kraljevstvo nikako da razriješi problem zvan Brexit. Oporba potpomognuta pobunjenicima iz vladajuće Konzervativne stranke želi zaustaviti izlaz iz Europske unije (EU) bez dogovora. Premijer Boris Johnson najavio je da će raspisati izbore ako ga pokušaju zaustaviti u naumu da izvede zemlju iz EU-a, kako je predviđeno, 31. listopada. Prof. dr. sc. Zoran Kurelić s Fakulteta političkih znanosti smatra da bi Johnson mogao odvesti zemlju na birališta, ali tek nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo izvede iz EU-a bez sporazuma o izlasku

'Johnson je genijalno povukao potez suspenzije parlamenta', smatra Kurelić. Tako je smanjio manevarski prostor političkim protivnicima koji moraju brzo raditi ako ga žele zaustaviti.

Kraljičin govor, kojim tradicionalno započinje nova parlamentarna sezona i završava suspenzija parlamenta, Johnson je zakazao tek za 14. listopada, tri dana prije samita Europske unije, a Ujedinjeno bi Kraljevstvo prema zadnjem roku trebalo izići iz EU-a 31. listopada. Kurelić ne vjeruje da će odluka pasti prije samita Europske unije sazvanog za 17. listopada jer se ne zna što bi se na njemu moglo dogoditi. Johnson uvjerava javnost da je postignut napredak u pregovorima s EU-om, no mnogi mu ne vjeruju.

Protivnici Brexita bez sporazuma predložit će u utorak glasanje o preuzimanju kontrole nad dnevnim redom u srijedu kako bi usvojili zakon koji bi prisilio Johnsona da zatraži tromjesečnu odgodu Brexita. Johnson je zaprijetio da će sazvati prijevremene parlamentarne izbore idućeg mjeseca ako njegova vlada doživi poraz u parlamentu. Kao mogući datum spominje se 14. listopada, a neki čak upozoravaju na to da bi Johnson mogao pomjeriti datum na 31. listopada, kad se raspusti parlament, čime bi izveo zemlju iz EU-a.

Prijetnjom izborima Johnson želi spriječiti novu odgodu. No da bi raspisao izbore, treba mu dvotrećinska većina koju ne može dosegnuti bez podrške oporbenih laburista, a oni opet imaju svoje uvjete da se to dogodi - žele da se izglasa legislativa koja će osigurati to da u izborno vrijeme Britanija ne iziđe iz EU-a.

Kurelić ističe kako Ujedinjeno Kraljevstvo ima Fixed-term Parliaments Act, prema kojemu se u slučaju pada vlade ne ide odmah na izbore, nego se, dok postoji većina, pokušava formirati nova vlada. Takvo nešto opet troši vrijeme.

'Ne vjerujem da vođa laburista Jeremy Corbyn može složiti novu većinu ni da ga podrže Dominic Grieve, Philip Hammond i svi ostali konzervativni pobunjenici', kaže Kurelić.

Uglavnom, nema dovoljno vremena i u tome nadmudrivanju, vjeruje Kurelić, Ujedinjeno Kraljevstvo jednostavno bi po inerciji i postojećem zakonodavstvu moglo izići iz Europske unije bez ugovora 31. listopada, a Boris Johnson tada će moći izići na izbore i reći: 'Izveo sam vas iz Europske unije, kao što sam i obećao, sad glasajte.'

  • +11
Boris Johnson Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL