NEMATERIJALNO NASLJEDSTVO

Pogodite što će Gates ostaviti djeci

21.03.2014 u 11:12

Bionic
Reading

Bill i Melinda Gates namjeravaju veći dio svog bogatstva, koje iznosi 76 milijardi dolara, ostaviti u humanitarne svrhe, a ne kao nasljedstvo svojoj deci

U nedavnom govoru na konferenciji TED u Vancouveru Gates i njegova supruga Melinda rekli su da su umjesto novca, svojim dvjema kćerima i sinu pružili dobro obrazovanje, kako bi naučili osloniti se na svoje sposobnosti, a ne na bogatstvo svojih roditelja.

'Imate dovoljno novca, usprkos vašim ogromnim donacijama u humanitarne svrhe, da svu svoju djecu učinite milijarderima', rekao je organizator konferencije Chris Anderson, na šta je Gates odgovorio:

'Oni neće imati ništa nalik tome. Moraju imati osjećaj da je njihov vlastiti rad bitan i da ima smisla. Morate se pobrinuti da djeca imaju osjećaj vlastite sposobnosti i da znaju što žele raditi. Željeli smo postići ravnotežu, tako da su slobodni učiniti što god žele, ali da nemaju toliko novca da bi mogli otići i ne raditi ništa.'

Bračni par Gates naglasio je da su odluke o načinu odgoja i obrazovanja djece donijeli još prije nego što su se vjenčali, inspirirani člankom američkog investitora i filantropa Warrena Buffeta.