ŠOKANTNA STATISTIKA

Pogodite koji je ključni problem mladih Britanki

01.12.2013 u 14:39

Bionic
Reading

Seksizam je toliko raširen u Velikoj Britaniji da utječe na 'većinu aspekata' života djevojčica i mladih žena, stoji u izvješću Girlguiding UK, a prenosi BBC

'Seksualno uznemiravanje je uobičajena pojava, izgled djevojaka intenzivno se proučava, a njihove sposobnosti su ugrožene', stoji u izvješću.

Izvješće 'Ravnopravnost za djevojke' temelji se na ispitivanju više od 1200 djevojaka i mladih žena u dobi od sedam do 21 godine.

Julie Bentley, izvršna direktorica Girlguiding UK-a, to je nazvala 'pozivom za buđenje', piše BBC.

'Ovo se ne može shvatiti kao nešto s čim se djevojčice i mlade žene jednostavno moraju nositi kad odrastu', rekla je Bentley.

'Djevojke trebaju živjeti u jednakom društvu, kako bi mogle ispuniti svoj potencijal da postanu lideri u svim područjima života', dodaje Bentley.

Istraživanje na reprezentativnom uzorku djevojaka i mladih žena dalo je 'uznemirujući uvid u stanje ravnopravnosti djevojčica u Velikoj Britaniji', kaže Girlguiding UK, koji ima više od pola milijuna članova.

'Djevojke su identificirale seksizam kao pitanje prioriteta za svoju generaciju', a tri četvrtine ispitanih je reklo da seksizam pogađa 'većinu područja njihova života', navodi se u izvješću.

Čak 87 posto ispitanih djevojaka u dobi od 11 do 21 godine smatra da se žene više procjenjuje po njihovu izgledu, nego sposobnostima.

Više od trećine (36 posto) od svih ispitanih osjeća 'da se prema njima odnose s visoka ili da se osjećaju glupo' zbog svog spola, a isto misli čak 60 posto ispitanih u dobi od 16 do 21 godinu.

Većina ispitanih 13-godišnjakinja izjavila je da je doživjela neki oblik seksualnog uznemiravanja, a s istim se slaže 80 posto ispitanih od 19 do 21 godine.

To je uključivalo povike i zviždanja, seksualne natpise i pornografiju, seksualne šale i uvrede, kao i neželjenu seksualnu pažnju, neželjeni dodir i uhođenja.

'Dvostruka mjerila'

Djevojke su kazale kako postoje jasni dvostruki standardi za djevojčice i dječake, kada dođe do veze i seksualnog odnosa.

Tri četvrtine ispitanih (76 posto) u dobi od 11 do 21 godine kazalo je da su djevojke oštro osuđene za seksualno ponašanje koje se kod dječaka smatra prihvatljivim, dok ih samo tri posto smatra suprotno.

U izvješću se također govori o pristranosti u načinu kako se žene prikazuju u medijima.

Oko 75 posto ispitanih u dobi od 11 do 21 godine kazalo je kako dečki očekuju da djevojke izgledaju kao žene koje su vidjeli u medijima, dok ih je 71 posto izjavilo da bi željelo smršavjeti.
Ostali izazovi slični su  onima s kojima su se suočavale prethodne generacije, kao što su prevladavanje stereotipa i ograničenja u radu i obiteljskom životu, kažu autori studije.

Oko 46 posto ispitanih od 11 do 21 godine je izjavilo da se boji da bi im djeca mogla ugroziti karijeru, a većina ih je zabrinuta da bi poslodavac radije zaposlio muškarca umjesto njih.

U izvješću se zaključuje da, unatoč svijesti o poteškoćama s kojima se suočavaju, većina djevojaka ostaje pozitivna; 55 posto ih se nada da će doći do vrha u struci koju izabere, 70 posto ih želi kombinirati karijeru i majčinstvo, a 11 posto preferira karijeru nad majčinstvom.

Girlguiding UK planira okupiti vođe glavnih političkih stranaka u Velikoj Britaniji u predizbornoj utrci za opće izbore 2015. kako bi razgovarali o rezultatima ovog izvješća.