NADMAŠIO SVA OČEKIVANJA

Pogledajte zašto su ruski piloti oduševljeni novim lovcem

12.05.2017 u 10:19

Bionic
Reading

Ruski vojni piloti pozitivno su ocijenili manevarske sposobnosti najnovije verzije ruskog lovca MiG-35, čija su ispitivanja tek počela

Prema izjavama Jurija Borisova, zamjenika ruskog ministra obrane, borbeni avion ispunio je sva očekivanja pilota te se pokazao vrlo pouzdanim kada je riječ o manevarskim sposobnostima i stabilnosti, dok su svi sustavi radili bez greške.

'Sve u svemu, avion se pilotima jako sviđa', istaknuo je Borisov.

Ruska zrakoplovna tvrtka Mikojan predstavila je početkom godine svoj novi lovački avion MiG-35, generacije 4++. Taj superlovac je u stanju da podjednako efikasno gađa ciljeve u zraku, na moru i kopnu, a vojni stručnjaci tvrde da ruši sve zakone fizike.

U kojoj mjeri je avion nadmašio očekivanja, ponajviše govori izjava zapovjednika ruskih zračnih snaga Viktora Bondarjova koji je kazao kako će rusko ratno zrakoplovstvo u potpunosti prijeći na MiG-35.

Ovaj tip aviona zapravo je poboljšana verzija MiG-29M/M2 i MiG-29K/KUB, a odlikuje se naprednijom elektronikom, sustavom naoružanja, novim AESA radarom i jedinstveno dizajniranom optičkom sustavu lociranja (OLS), što zrakoplov oslobađa potrebe praćenja sa zemlje i omogućuje upravljanje višenamjenskim zadacima.

Novi MiG je lovac 4++ generacije Izvor: Društvene mreže / Autor: Russia Insider

Na izvoznom tržištu se nalaze MiG-35 jednosjed i dvosjed. Prva službena međunarodna prezentacija bila je na aeromitingu u Indiji 2007. godine, a oduševljenje avionom pokazao je i Egipat koji je naručio 50 primjeraka tog lovca.

Osnovna prednost novog dizajna je četvrta generacija sustava informacija i navođenja sukladna i s ruskim i s oružjem stranog porijekla, kao i raznoliki sustav samoobrane. Novi dizajn je sveukupno nadmašio bazni model i novom zrakoplovu omogućio držanje koraka s ostalim višenamjenskim avionima zapada.

Lovac je opremljen optičkim sustavom lociranja Izvor: Društvene mreže / Autor: Flyination

Nova elektronika predviđena je za očuvanje zračne nadmoći protiv lovaca četvrte i pete generacije, kao i osiguranje preciznih napada na zemaljske ciljeve u svim vremenskim uvjetima, zračno izviđanje s optičko-elektronskom i radarskom opremom, kao i za vođenje višenamjenskih misija.

Avion ima devet podvjesnih točaka za naoružanje, mogućnost dodatnih spremnika za gorivo, bolju antikorozivnu zaštitu, znatno smanjen odraz na radaru i četverostruki fly-by-wire sustav upravljanja.