STRADAO HUMANITARNI KONVOJ

Pogledajte video izraelskog napada

31.05.2010 u 14:50

Bionic
Reading

Nije dugo trebalo da na televizijskim stanicama i internetu osvane djelomična snimka napada izraelskih komandosa na humanitarni konvoj, u kojem je poginulo 19, a ranjeno 36 članova misije

Kako javlja CNN, Turska je u znak prosvjeda povukla svog veleposlanika iz Izraela. Riječi osude izraelske akcije dolaze iz cijelog svijeta, a zgražanje zbog napada na civile izrazili su i Ujedinjeni narodi.

U Sarajevu je održan prosvjed nekolicine turskih studenata koji su nosili turske i palestinske zastave.

Međunarodno brodovlje zaplovilo je prema palestinskom teritoriju u nedjelju popodne, a konvoj su organizirale propalestinske skupine i turska udruga za ljudska prava. Turska je od Izraela zatražila slobodan prolaz navevši da brodovlje prevozi 10.000 tona humanitarne pomoći.

Izraelski dužnosnici su pak optužili organizatore međunarodnog konvoja da su odgovorni za nasilje.

"Oni su počeli nasilni sukob", rekao je glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Mark Regev, a prenosi France presse.

"Učinili smo sve što je potrebno kako bismo izbjegli taj izgred. Vojnici su dobili upute da je riječ o policijskoj akciji i da trebaju biti maksimalno suzdržani", dodao je.

"Nažalost, ljudi na brodu napali su ih neuobičajeno nasilno, željeznim šipkama, noževima i pucnjavom", istaknuo je.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da su na brodovima pronađena dva pištolja.

Zapovjednik glavnog stožera izraelske vojske Gaby Ashkenazi za nasilje je optužio tursku nevladinu udrugu.

"Ono što se dogodilo na brodu 'Mavi Marmara', u vlasništvu ekstremističke organizacije IHH, ni po čemu se ne može usporediti s onim što se dogodilo na ostalih pet brodova" u konvoju, rekao je novinarima.

"To je bila eksplozija neuobičajena nasilja čim su naše snage stupile na brod. To je bilo planirano, bilo je oružja, željeznih šipki, noževa, u jednom trenutku vatrenog oružja, možda oteta vojnicima", dodao je.

"Uporaba vatrenog oružja nije bila potrebna ni na jednom drugom brodu", potvrdio je admiral Eliezer Marom.

Organizatori konvoja optužili su pak izraelsku vojsku da je neopravdano otvorila vatru.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazio je potporu akciji izraelske mornarice.

Netanyahu je razgovarao telefonom iz Kanade s najvišim izraelskim diplomatskim i sigurnosnim dužnosnicima i izrazio "punu potporu" izraelskoj vojsci, priopćio je njegov ured.