VELIKI SPASITELJ ZEMLJE

Pogledajte udar asteroida u Jupiter!

07.06.2010 u 14:14

Bionic
Reading

Amaterski astronom Anthony Wesley snimio je 3. lipnja udar nekog svemirskog ledenog ili kamenog tijela u Jupiterovu atmosferu. Snimka se može smatrati povijesnom jer je dosad zabilježen još samo jedan sličan sudar 1994, kada su Jupiter bombardirali ostaci kometa Shoemaker-Levy 9

Sudar od prije četiri dana potvrdio je još jedan astronom amater, a na YouTubeu su se pojavile i Wesleyjeve videosnimke.

No Wesley je medijima postao poznat po još jednom važnom otkriću. Naime, on je u srpnju 2009. na plinovitom divu snimio ožiljak veličine Tihog oceana koji je nastao u udaru nekog velikog tijela. U početku se mislilo da ga je stvorio komet, međutim podaci svemirskog teleskopa Hubble pokazali su da je to najvjerojatnije bio asteroid promjera oko 500 metara.

Ovi sudari potvrđuju koliko je Jupiter važan za razvoj i opstanak života na Zemlji. Naime, plinoviti div djeluje kao gravitacijski usisavač koji čisti smeće iz vanjskog dijela Sunčevog sustava i tako sprečava da ono stigne do našeg planeta.

Istraživanja tih udara u Jupiter omogućit će znanstvenicima da procijene koliko kometa i asteroida lebdi u vanjskom dijelu Sunčevog sustava. U tom projektu amaterske snimke poput Wesleyjevih neprocjenjiv su izvor informacija.