NIJE U ŠOLDIMA SVE

Pogledajte tko sve u Americi ne prima plaću

05.10.2013 u 07:23

Bionic
Reading

Dok stotine tisuća zaposlenika američkih javnih službi ulaze u prvi vikend prisilnog neplaćenog dopusta zbog blokade rada državnih institucija, malo tko vjeruje da će se problem obustave rada vladinih agencija brzo riješiti. Predstavnički dom i Senat trebali bi u subotu zajednički zasjedati u novom pokušaju rješenja proračunske krize

SAD je u petak odgodio pregovore o slobodnoj trgovini sa Europskom unijom. Istovremeno, američka tvrtka za proizvodnju vojne opreme Lockheed Martin, veliki dobavljač Pentagona, objavila je da od ponedjeljka šalje 3.000 zaposlenih na neplaćeni dopust jer je zatvoreno vladino postrojenje u kojemu su radili, ili jer vladini agenti ne mogu obaviti obveznu inspekciju njihove proizvodnje.

Drugi veliki opskrbljivač Pentagona, United Technologies (UTC), na neplaćeni dopust šalje 2.000 djelatnika iz odjela vojnog zrakoplovstva Sikorsky koji proizvodi helikoptere Black Hawk. I oni su upozorili na mogućnost povećanja broja upućenih na neplaćeni dopust i spomenuli 5.000 djelatnika ako se blokada nastavi do studenoga.

Najviše neplaćenih radnika zaposleno je u agenciji za zaštitu okoliša i ministarstvu obrazovanja, a najpogođeniji su stanovnici Washingtona i njegovih predgrađa u saveznim državama Maryland i Virginija gdje živi velik broj saveznih službenika.

Jednotjedni zastoj rada savezne vlade usporio bi američki gospodarski rast, dok bi dulji zastoj mogao znatnije pogoditi gospodarstvo jer će radnici koji su na neplaćenom dopustu smanjiti osobnu potrošnju. Posljednja blokada rada vlade na prijelazu 1995/96 koštala je Amerikance 1,4 milijarde dolara, ali kako je sada u pitanju i povećanje granice zaduženja posljedice bi mogle biti neslućene.

Pogledajte tko je sve na prisilnom neplaćenom dopustu: