S LICA MJESTA

Pogledajte prvu video snimku iz Fukushime!

01.04.2011 u 15:25

Bionic
Reading

Na Youtubeu su danas objavljene prve snimke iz unutrašnjosti problematičnog reaktora 4 nuklearne elektrane Fukushima koja je teško oštećena u potresu i tsunamiju

Video je napravila kamera postavljena na spravu za hlađenje tvrtke Tokyo Electric Power Company (Tepco). Na njemu se jasno vidi kako iz reaktora još uvijek kuljaju dim i para dok ga radne ekipe zalijevaju vodom kako bi ga rashladile.

Mediji javljaju da se tisuće ljudi koji su evakuirani iz područja oko nuklearke vjerojatno još mjesecima neće moći vratiti u svoje kuće. Prema najnovijim informacijama, u moru nedaleko od nuklearke otkrivena je ozračenost četiri tisuće puta veća od dopuštene, a visoke razine zračenja zabilježene su i izvan evakuacijske zone 20 kilometara od elektrane.

'Vrijeme evakuacije bit će duže nego što smo željeli', rekao je glasnogovornik japanske vlade Yukio Edano

U zoni evakuacije prije havarije je živjelo oko 78.000 ljudi, a još 62.000 živjele su u tzv. zoni isključenja, širokoj oko 30 km, u kojoj je ljudima preporučeno da se zadržavaju u zatvorenom prostoru.

Vlada će u narednim tjednima morati organizirati školovanje za raseljenu djecu, ali i posao ljudima koji su izgubili radna mjesta. Edano je istaknuo da će vlasti provoditi nova testiranja razina radijacije teletine, piletine i svinjetine iz ugroženih područja.

U jednom probnom testiranju ispitano je djelovanje kontaminacije trave na stoku. Kod krave koja ju je jela utvrđena je razina malo viša od dopuštene – 510 Becquerela (dozvoljeno je 500).

Procjenjuje se da bi šteta u Japanu mogla premašiti 300 milijardi američkih dolara, što znači da će to biti najskuplja prirodna katastrofa na svijetu.

Japansko ministarstvo obrane uz pomoć američke vojske krenulo je u dosad najveću akciju potrage za 16.000 nestalih. Iako su šanse za pronalazak preživjelih minimalne, vojska osjeća veliku obvezu prema obiteljima nestalih. U akciju je uključeno i stotinjak izviđačkih zrakoplova te gotovo jednako toliko vojnih plovila koja će pretraživati more.