'LENUCIJEV FITNESS PARK'

Pogledajte novi Bandićev projekt u centru Zagreba

26.02.2013 u 16:02

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zajedno s arhitektom Branko Silađinom predstavio je danas projekt uređenja novog parka u Ulici Grgura Ninskog pored Glavnog kolodvora na mjestu uklonjenih baraka Crvenog križa - budući Lenucijev fitness park

Lenucijev fitness park služit će za odmor i rekreaciju ne samo sugrađanima, nego i dobronamjernicima koji dođu u Zagreb na Glavni kolodvor i imat će šetnicu zamišljenu da vodi do Savske ceste, rekao je Bandić. 'Sretan sam da smo konačno maknuli barake Crvenog križa iz središta grada i da tu neće biti prethodno predviđeni parking, nego oaza susreta i mira, odmora i rekreacije sugrađana i onih dobronamjernih koji navrate u grad', dodao je gradonačelnik. Napomenuo je da mu se prije šest mjeseci jedan od najuglednijih zagrebačkih arhitekata Branko Silađin stavio na raspolaganje sa željom da na par interpolacija razvije projekte.

Arhitekt Branko Silađin kazao je kako ga taj prostor u ulici Ninskoga posebno nadahnuo, 'jer predstavlja ćorsokak u gradskom prostoru na izuzetno vrijednom mjestu' . Izrazio je žaljenje što se javni prostor u gradu u posljednjih 25 godina sve više i pretjerano komercijalizirao, istaknuvši da je uređenje prostora u ulici Ninskoga i njegovo otvaranje povratak urbanog prostora građanima.

Na taj će se način povezati Lenucijeva potkova, prekinuta Miramarskom ulicom, pješačkim mostom koji će budući park povezivati s Botaničkim vrtom kako bi njegova pristupačnost građanima bila još veća, pojasnio je Silađin. Napomenuo je da je lokacija pogodna za park, što imaju mnogi veći svjetski gradovi - fitness park za odrasle.

'Nacrti su gotovi, treba ishoditi nužne dozvole, most se projektira i nadam se da će to biti brzo gotovo, do svibnja, jer je to niskogradnja', kazao je Silađin. Izrazio je nadu da to nije zadnji poduhvat nego početak uređenja napominjući da je pripremio i prijedloge rješenja za uređenje javnog prostora u Bogovićevoj ulici, koja je, kako je rekao, katastrofična, kao i velik dio javnog prostora u Zagrebu. Potrebna je, dodao je, i novelacija površina Trga bana Jelačića prema današnjim potrebama građana i prostora.

Upitan o privremenom zatvaranju Glavnog kolodvora za promet od 1. ožujka zbog promjene sustava signalno-sigurnosnih uređaja, gradonačelnik Bandić je rekao da, koliko je njemu poznato, upućena zamolba da se radovi odgode za ljeto kada bude manja gužva u gradu i vjeruje da će ga o tome informirati.