ZVIJEZDA AEROMITINGA

Pogledajte kako novi bugarski predsjednik izvodi vratolomije u MiG-u 29

15.11.2016 u 21:09

Bionic
Reading

Novi bugarski predsjednik Rumen Radev iz redova socijalista netipičan je čelnik države jer je bivši zapovjednik bugarskog ratnog zrakoplovstva i pokazni pilot u lovcu tipa MiG-29 koji vratolomije na tom supersoničnom lovačkom avionu za preuzimanje nadmoći u zračnom prostoru redovito izvodi na aeromitinzima koje sam organizira

Radev, koji je dosad letio u lovcima tipa MiG-15, MiG-17, MiG-21 i MiG-29, a budući da je Bugarska članica NATO-a, obavio je i niz informativnih letova u lovcima zapadne proizvodnje kao što su F-15 F-16, F/A-18, Eurofighter Typhoon i SAAB Gripen, redovito gostuje na domaćim i stranim aeromitinzima kao pokazni pilot te pritom izvodi zahtjevne manevre poput 'zvona' i 'Pugačovljeve kobre'.


Novi bugarski predsjednik je, inače, sklon ukidanju europskih sankcija Moskvi, a protivnici mu smatraju da bi njegova pobjeda na predsjedničkim izborima mogla približiti Bugarsku Rusiji i time izazvati nezadovoljstvo EU-a i NATO-a.

Radev je te strahove odbacio ističući kako je on 'general NATO-a koji je osnovan u Sjedinjenim Državama' te kako Sofija nema alternative osim pripadnosti EU i NATO-u.


Inače, Radev je rijedak slučaj državnika koji dolazi iz redova ratnog zrakoplovstva. Dosad su tek četiri svjetska čelnika bili borbeni piloti, izraelski predsjednik Ezer Weizman, sirijski predsjednik Hafez al Asad te američki predsjednici George Bush i njegov sin George W. Bush