NEKAD AU, SADA EU

Pogledajte kako je opet prošao carski vlak kroz Slavoniju

01.09.2013 u 13:59

  • +6

Rekonstrukcija doceka vlaka iz 1895

Izvor: tportal.hr / Autor: Vinco Gazdik

Bionic
Reading

Slatina, danas siromašna slavonska općina, proslavila je atraktivnom kostimiranom predstavom početak realizacije IPA projekta: u narednih godinu dana Slatina će sudjelovati u turističkom oživljavanju linije stare carske pruge koja je krajem 19. stoljeća donijela cijelom kraju izniman gospodarski uzlet. Za projekt je Slatina pribavila nešto više od 190 tisuća eura iz blagajni EU-a

'Od carske pruge do održivog razvoja turizma Szentlorinc – Slatina – Našice' naziv je IPA projekta vrijednog oko 370 tisuća eura kojim ta tri grada nastoje obnoviti kulturnu i gospodarsku povezanost kakvu su, zahvaljujući tadašnjoj Carskoj željeznici, imali u drugoj polovici 19. stoljeća. Ta je pruga slatinskom kraju osigurala jak kulturni i gospodarski napredak zbog čega je jučer na slatinskom željezničkom kolodvoru kostimiranom povorkom, kočijama, nastupom mažoretkinja, limenom glazbom i najavama dobošara vjerno predočen svečani doček carskog vlaka i njegove delegacije iz 1895. godine.

'Gradnja carske pruge dogovarana je na visokim državnim razinama tadašnje Austrougarske. Dogovori su počeli 1892. i trajali sve do njena otvorenja, 1895. Željeznica je utjecala na gospodarstvo, promet, komunikaciju i svakodnevni život ljudi kraja kroz koji je prolazila', kaže prof. Dragica Šuvak, ravnateljica slatinskog Zavičajnog muzeja i voditeljica projekta. Dodaje kako su nakon otvorenja pruge u Našicama i Slatini otvorene i škole na mađarskom jeziku koje su većinom pohađala djeca zaposlenika željeznice. Željezničari su u to vrijeme, kaže, bili prva društvena elita: svi su nosili uniforme, imali državna primanja, riješena stambena pitanja, a željeznica je sa sobom donijela kulturu, pismenost, razvoj gospodarstva i obrtništva te značajno unaprijedila život krajeva kroz koji je prolazila.

Takav je napredak Slatinu stavio među gospodarski naprednije gradove u tadašnjem okruženju, a slatinski starosjedioci rado spominju nekad nadaleko poznati stočni vašar, uspješno obrtništvo i poljoprivredu.

Slatina danas prolazi tešku gospodarsku krizu. Navedeni projekt bi joj kroz oživljavanje tradicijskih zanimanja, baš kao i mađarskom Szentlorincu i Našicama, trebao osigurati turističku ponudu koja bi omogućila nova radna mjesta i novi gospodarski pomak. Na ovim su područjima uspješno poslovali – krojači, kožari, remenari, postolari, potkivači, užari, kovači, tkalje, izrađivači nakita i tambura, što se uz tradicionalna jela od kukuruza, brašna te pekmez, rakiju, vino i zimnicu moglo pogledati na prigodnom sajmu 'Kako su radili naši stari', održanog u središnjem gradskom parku.

Navedenim projektom slatinskom će Zavičajnom muzeju biti uređeno i oko 200 četvornih metara nedovršenog prostora, a u tome i muzejska knjižnica u koju će biti pohranjena arhivska građa o željeznici te spomen soba Milku Kelemenu, slatinskom skladatelju svjetskoga glasa.

Od ukupnog odobrenog iznosa najviše će pripasti Slatini – 191.405 eura, Zakladi Brantner - Koncz iz Szentlorinca 100.080 eura, slatinskom Zavičajnom muzeju 32.972 i Našicama 49.315 eura. Realizacija projekta trajat će do 31. svibnja iduće godine.