Nezamislivi užas

Pogledajte kako izgleda bitka za Marinku, grad koji se odupire Rusima od početka rata

04.06.2023 u 20:01

Bionic
Reading

U petak, čečenske snage Ramzana Kadirova, bliskog saveznika Vladimira Putina pokrenule su ofenzivu na Marinku, grad na istoku Ukrajine koji se odupire Rusima od samog početka rata

Grad Marinka nalazi se u regiji Doneck i od prvog dana rata je na prvoj liniji fronte, zbog čega u njemu nema građevine koja nije uništena, što se vrlo dobro vidi na priloženoj snimci.

Napad na Marinku Izvor: Društvene mreže / Autor: Reddit

Ofenzivu na Marinku još je u srijedu najavio čečenski vojskovođa Kadirov, rekavši da će ona biti svojevrsna odmazda za napad na rusku regiju Belgorod.

'Prijatelji, čečenske jedinice dobile su novu zapovijed za preraspodjelu svojih snaga. Područja Donjecke Narodne Republike postaju naša zona odgovornosti', rekao je Kadirov i najavio 'oslobođenje' niza naselja.

U snimci iz koje je nejasno tko ju je objavio, jasno je vidljiv napad ruski oklopnih jedinica na Marinku. Nekoliko tenkova i borbenih oklopnih vozila napreduju prema ukrajinskim braniteljima koji uzvraćaju paljbu i uz pomoć topništva pokušavaju zaustaviti Ruse.

U Marinki civila nema od studenog prošle godine, dok je bitka za sam grad počela još sredinom ožujka 2022. Obje strane u gradu drže najelitnije jedinice.

Rusi tamo drže separatistički bataljun Sparta, Čečene Ramzana Kadirova, 42. mehaniziranu diviziju i 150. streljačku diviziju koja se u Drugom svjetskom ratu proslavila dizanjem zastave nad Reichstagom u Berlinu.

S ukrajinske strane, tu su bataljuni Azov i Donbas te 54. mehanizirana i 79. padobranska brigada.