NAKON AKCIJE INSPEKTORA

Pogledajte kako će izgledati Pazar i Peškarija, dva splitska simbola

12.12.2019 u 15:01

Bionic
Reading

Deset dana nakon što su inspektori zatvorili vanjski dio splitske glavne ribarnice, inače zaštićenog objekta i jedne od najvećih gradskih atrakcija, gradonačelnik Andro Krstulović Opara javnosti je predstavio prostorno-programske podloge na osnovu kojih bi u roku od godine dana trebala započeti temeljita obnova i rekonstrukcija ovog objekta, ali i glavne velike gradske tržnice, Pazara

Krstulović Opara tvrdi da se radi o slučajnosti jer je izradu ovih podloga naručio još prije nekoliko mjeseci od arhitekta Dinka Peračića. Na osnovi njih sada bi se trebale izraditi različite druge podloge, programi, istraživanja i investicijski planovi, te provesti natječaji, a cilj je je započeti s uređenjem dviju neuralgičnih točaka u gradu do kraja iduće godine, kada koncesija nad njihovim upravljanjem istječe privatnoj tvrtki Hippos.

'Još prije godinu i pol upozoravao sam ih na neodrživost upravljanja Pazarom i Peškarijom, imao sam informaciju da je upitno higijensko stanje, ali i mene je iznenadila zabrana rada otvorenog dijela ribarnice. Koncesionari su očigledno znali da bi se to moglo dogoditi', kazao je gradonačelnik Splita na konferenciji za novinare.

Nije želio spekulirati hoće li se 'Hipposu' po isteku koncesije koncem iduće godine oduzeti pravo upravljanja gradskim tržnicama i ribarnicama, premda je dao naznaku da bi se tim poslom ubuduće mogle baviti i gradske tvrtke. Nije želio otkriti ni tko bi trebao biti investitor planiranog preuređenja.

Prvu koncesiju 'Hippos ' je dobio na deset godina u vrijeme gradonačelnika Miroslava Buličića, a drugu u doba Željka Keruma, također na deset godina. Procjenjuje se da u gradski proračun uplaćuju tek oko milijun kuna godišnje.

Arhitekti Dinko Peračić i Miranda Veljača predstavili su podlogu koja za glavnu ribarnicu predviđa dogradnju do Marmontove ulice, na površini na kojoj se nalazila zgrada srušena u Drugom svjetskom ratu i koja bi ubuduće trebala biti svojevrsni ostakljeni trg. Površina zatvorenog dijela tako bi se udvostručila i osuvremenila, te zadovoljila standarde i potrebe centra Splita.

  • +12
Predstavljanje studije za uređenje Pazara i Peškarije u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Pazar, glavna splitska tržnica koja je u proteklim desetljećima metastazirala do mjere da se 50 posto njenih sadržaja odnosi na odjeću, obuću i suvenire, po Peračićevoj ideji bio bi temeljito reorganiziran. Prodaja voća i povrća zadržala bi se na otvorenom, ispod visokih stabala, u nešto osuvremenjenim uvjetima. Meso i mliječni proizvodi prodavali bi se ispod spleta nadstrešnica, dok bi najveći dio štandova s odjećom i obućom preselio iznad obližnjeg usjeka pruge, koji bi pored toga postao jedna od glavnih pješačkih komunikacija.

Hrvojeva ulica, neposredno uz istočni zid Dioklecijanove palače, potpuno bi se oslobodila današnjih šatora i štandova, te bi ondje eventualno bilo moguće postavljati tek pokretne naprave i prodavati cvijeće.

Peračić nije slučajno angažiran: njegova nova tržnica i ribarnica u Vodicama osvojile su niz međunarodnih nagrada i smatraju se uspjelijim rješenjima na tom polju. No nakon izrade programskih podloga, za konkretno uređenje ipak bi se trebao raspisati arhitektonski natječaj i o tome će odlučivati Gradsko vijeće Splita.