KERUM NIJE DOŠAO, HSLS OKRENUO LEĐA

Opara jedva 'provukao' rebalans, oporba zahtijeva smanjenje prireza

12.11.2019 u 17:08

Bionic
Reading

Nakon višesatne rasprave i s tijesnom većinom, uz izostanak Željka Keruma i otvoreno protivljenje koalicijskog partnera Tonća Blaževića (HSLS), gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara uspio je progurati rebalans proračuna za 2019. godinu. Njegov prijedlog podržalo je potrebnih 18 od 35 vijećnika, dok su preostali prisutni bili protiv

Osim HDZ-ovaca i HGS-ovaca, rebalans je podržalo dvoje vijećnika HNS-a te nezavisni Ante Zoričić.

Gradonačelnik Krstulović Opara mahom nije govorio na ovoj, kao i nekoliko prethodnih točaka dnevnog reda, pa su njegov prijedlog branili pročelnici. Rebalansom se tradicionalno umanjuju sredstva za komunalnu izgradnju jer većina planiranih projekata nije dovedena do faze realizacije, a ponešto je - navodno zbog poremećaja u dinamici i problema s raspisivanjem natječaja - umanjen i iznos za europske projekte. S druge strane, porezni prihodi gradskog proračuna povećani su za čak šest posto, pa je veći dio oporbe zatražio smanjenje stope prireza, koja je povećana prije nešto više od godinu dana.

'Nijedan izvještaj o radu gradonačelnika, koji je u osnovi PR-ovski dokument, ne može realnije prikazati od ovog rebalansa proračuna. Ovo je prava slika. Lagao je da je povećanje prireza u funkciji trošenja na socijalu i školske udžbenike jer su sredstva za naknade građanima evidentno smanjena. Novac od prireza troši se na rashode, na ugovore o djelu, na razne donacije i na metroe i privremene kolodvore', kazala je Aida Batarelo (SDP).

'Nema smisla haračiti građane, a da se ta sredstva ne troše za ono što je obećano', nadovezao se Ante Čikotić (Most), dok je Blažević iz HSLS-a primijetio da se gradski proračun 'dobro puni, a slabo prazni - a to je nezdravo'.

  • +6
Andro Krstulović Opara Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Gradonačelnikov prijedlog nitko s HDZ-ove strane stola nije ni pokušao braniti, tek je vijećnik Tomislav Prljević nakon završetka rasprave kazao da se 'ne provodi harač'. Šef gradskog HDZ-a Petar Škorić reagirao je jedino na provokaciju Jakova Prkića iz Pametnog, i to na račun - Željka Keruma.

Predlažem povećanje sredstava za tekuće donacije, i to da se 20 tisuća kuna izdvoji za poticanje permakulture. U zadnje vrijeme među našim sugrađanima jača svijest koja se očituje sadnjom povrća na svakom koraku, pa molim da ih se dodatno potakne. Bilo bi lijepo da se sve ozeleni, da se kupusići sade na svakom kantunu', predložio je Prkić, očito aludirajući na Kerumovu devastaciuju secesijske vile u centru grada i sadnju kupusa na mjestu na kojemu se trebao nalaziti botanički vrt.

'To nije razina komuniciranja u Gradskom vijeću', pobunio se Škorić.

Ovajk Prkićev prijedlog nije prošao, no jedan raniji jest: predložio je da se u rebalans proračuna uvrsti izrada projektne dokumentacije za povezivanje istočne i zapadne obale gradske luke, što je prije tri godine bilo zvučno Kerumovo predizborno obećanje.

Cjelodnevna sjednica Gradskog vijeća Splita nastavljena je raspravom o nizu točaka, a najviše problema očekivalo se na prijedlogu gradonačelnika da se s tri milijuna kuna otkupi 25 posto udjela i potom dokapitalizira tvrtka UNIST Tehnološki park d.o.o., kojoj je još uvijek na čelu njegov savjetnik Krešimir Budiša i o čemu je tportal pisao prošlog tjedna. Premda su i oporba i dio HDZ-ovaca uoči sjednice zatražili povlačenje ove točke dnevnog reda, Krstulović Opara nije odustao - pa čak ni kada je upozoren da se o ovakvoj odluci može raspravljati tek nakon što rebalans stupi na snagu, dakle za najmanje sedam dana.