BEZBRIŽNo KUPANJE

Pogledajte interaktivnu kartu i provjerite je li na vašoj plaži čisto more

19.07.2022 u 14:10

Bionic
Reading

Na stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na interaktivnoj karti možete provjeriti kakva je kakvoća mora na plaži na kojoj se kupate

Koji su kriteriji za određivanje kakvoće mora?

Kriteriji za ocjenjivanje kakvoće mora na plažama, kao i metode ispitivanja, propisani su Uredbom o kakvoći mora za kupanje (NN73/08), usklađenom s Direktivom Europskog parlamenta 2006/7/EZ iz veljače 2006. godine o upravljanju kakvoćom voda za kupanje, Smjernicama za kakvoću mora za kupanje u Sredozemlju Mediteranskog akcijskog plana Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP/MAP) i kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Uredba propisuje standarde kakvoće mora za kupanje na plaži, granične vrijednosti mikrobioloških pokazatelja i druge značajke mora. U odnosu na raniju Uredbu o standardima kakvoće mora na morskim plažama (NN 33/96), granične vrijednosti nove Uredbe su više jer zadovoljavaju sigurnosne kriterije kakvoće vode namijenjene kupanju, sportu i rekreaciji koje se primjenjuju u zemljama Europske unije, navodi Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije na svojim stranicama.

Dodatno, prema Uredbi o kakvoći mora za kupanje (NN73/08), i ove godine se na plažama u Hrvatskoj pratio profil kupališta, odnosno postojanje i održavanje pratećih sadržaja plaže, poput tuševa, sanitarnih čvorova ili eventualnih obližnjih kanalizacijskih ispusta. Koncesionar plaže i/ili jedinice lokalne samouprave dužni su na vidljivim mjestima istaknuti informativne ploče s podacima o kakvoći mora, općem opisu mora za kupanje i informacijama o mogućim izvanrednim događajima na plaži kako bi se postigla bolja informiranost kupača, piše N1.

Što označavaju oznake na karti?

Dostupne ocjene kakvoće prikazane su obojenim kružnim simbolima i to plavim (izvrsna), zelenim (dobra), žutim (zadovoljavajuća) i crvenim (nezadovoljavajuća) na Google maps podlogama, kao i brojne popratne informacije (npr. temperature zraka i mora, slanost, smjer vjetra). Rezultati se u bazu podataka upisuju odmah nakon završetka analize. Osim ocjene kakvoće mora, postoji mogućnost uvida u osobitosti plaža, konfiguraciju, hidrometeorološke karakteristike, opremljenost, dostupnost i fotografije, kao i mogućnost komentiranja, dojave onečišćenja te predlaganje novih točaka ispitivanja.

Interaktivnu kartu možete pronaći OVDJE.