Tri dana gađanja

Pogledajte hrvatske vojnike u akciji u Poljskoj

21.12.2017 u 22:36

Bionic
Reading

Bitnica SVLR 122 mm Vulkan iz sastava 1. hrvatskog kontingenta u sklopu NATO-ve aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj (1. HRVCON eFPBG-USA), koji je bio smješten na vojnom poligonu Bemowo Piskie od 18. do 20. prosinca, uspješno je provela vježbu s više vatrenih zadaća u okviru integracije vatrene potpore borbene skupine

Na vježbi izravne vatrene potpore borbene grupe sudjelovali su pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, SAD-a i Ujedinjene Kraljevine.

Kako je izvijestio MORH, Oružane snage RH u vježbi su sudjelovale s četiri SVLR-a Vulkan kalibra 122 mm, dok su američki vojnici izvršili gađanje haubicom kalibra 155 mm, minobacačima 120 mm, 81 mm i 60 mm, a britanski vojnici su pak sudjelovali s izvidničkom satnijom koja je bila prednji motritelj i navodila je paljbu.

Sukladno planu obuke te nakon provedenih planskih i obučnih aktivnosti svih borbenih elemenata bitnice i koordinacije s časnicima za paljbenu potporu u stožeru borbene skupine, pristupilo se provedbi vježbe s bojevim gađanjima u trajanju od 72 sata.

  • +4
Vježba izravne vatrene potpore borbene grupe Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MORH

Cilj vježbe je bio što učinkovitije integrirati sve elemente vatrene potpore borbene skupine u potpori napadnih djelovanja bojne mehaniziranog pješaštva. Tijekom provedbe gađanja provjerena je obučenost svih elemenata bitnice, uz poštivanje mjera sigurnosti, napose pri rukovanju raketnim streljivom.

Iako su vremenski uvjeti bili otežavajući (niska temperatura te susnježica i magla), na raščlambi nakon djelovanja istaknut je visok profesionalizam i usredotočenost na zadaću svih pripadnika bitnice te izvrstan vatreni učinak na ciljevima, a bitnica je nakon provedene vježbe ocijenjena ocjenom 'uvježbano' u svim elementima provedbe vježbe.