helikopteri i avioni

Pogledajte impresivne vojne vježbe u Splitu

26.04.2017 u 19:17

  • +2

Vojne vježbe u Splitu

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Bionic
Reading

Četvrti međunarodni sajam vojne industrije 'Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija - ASDA 2017.' otvorena je u srijedu u splitskoj Spaladium areni, gdje se predstavlja 131 izlagač naoružanja. Prilikom otvorenja izložbe održane su i pokazne vojne vježbe, dok je Ministar obrane Damir Krstičević najavio kako hrvatski kontigent u Afganistanu naoružavama puškama VHS-2

‘Sljedeći kontingent Hrvatske vojske, sedmi po redu, bit će naoružan hrvatskom puškom VHS 2, i to će biti prvi put da će naši vojnici u Afganistanu imati naše puške. To je velika stvar da će direktno na liniji nositi naše puške koje su vrhunske’, rekao je ministar Krstičević novinarima tijekom obilaska Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe u sklopu ASDA 2017. koja je u srijedu otvorena u Spaladium areni.

 Istaknuo je kako su za tu pušku i proizvode HS produkta zainteresirani u mnogim zemljama, o čemu će sa stranim izaslanstvima na ASDA 2017. razgovarati na mnogim sastancima. Na upit kako komentira informacije po kojima će se umjesto zastarjelih zrakoplova Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva nabaviti američki vojni zrakoplovi F-16 (koji su danas letjeli iznad lučice Poljuda tijekom pokazne vojne vježbe), ministar Krstičević je odgovorio da je Hrvatska u fazi istraživanja ‘svih opcija’ i načina rješavanja tih problema.

Istaknuo je razgovore s više izaslanstava zemalja nazočnih na izložbi ASDA.

‘Ovdje je i američko izaslanstvo koje se bavi pitanjem zrakoplovstva, a sinoć sam imao sastanak s tim izaslanstvom. Tu su predstavnici Izraela, a i predstavnik Koreje. Prema tome, idemo odgovorno razmotriti sve opcije i izabrati ono što je za Hrvatsku najbolje u ovom trenutku’, rekao je ministar Krstičević, podsjećajući kako je hrvatsko izaslanstvo bilo u Izraelu te da se prošlog tjedna hrvatski stručni tim vratio iz Rumunjske. Istaknuo je kako je Hrvatskoj potrebno ratno zrakoplovstvo. ‘Ako želimo biti država i da nas drugi smatraju državom, nama treba ta sposobnost’, ocijenio je ministar Krstičević, dodajući kako Hrvatska vojska nije ista s tom sposobnošću ili u slučaju da je nema.

Također je rekao kako treba biti svjestan ograničenja. ‘Želimo da je taj projekt za nas priuštiv, da ga možemo podnijeti’, zaključio je ministar Krstičević odgovarajući na upit u vezi s nabavom vojnih zrakoplova koji bi zamijenili zastarjele u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu.