markov trg

Sabor šalje vojsku u misije, Vlada predlaže novi Zakon o braniteljima

23.11.2017 u 07:13

Bionic
Reading

Sabor u četvrtak nastavlja sjednicu raspravom o prijedlozima odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u nekoliko misijama potpore miru NATO-a, EU-a i UN-a

Tako se predlaže da se u misiju potpore miru 'RESOLUTE SUPPORT' u Afganistan uputi do 110 pripadnika Oružanih snaga (OS RH), a na Kosovo (KFOR) njih do 40, s dva helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

U Somaliju bi se, u sklopu operacije 'EU NAVFOR Somalija – ATALANTA', trebalo uputiti do 25 pripadnika OS RH, a u sklopu operacija potpore miru Ujedinjenih naroda u Zapadnu Saharu (MINURSO) do osam, a u Indiju i Pakistan (UNMOGIP) do 10 pripadnika OS RH.

Predlaže se i upućivanje do 80 pripadnika OS RH na dužnostima u NATO-voj zapovjednoj strukturi, NATO-voj strukturi snaga i drugim nacionalnim (multinacionalnim) zapovjedništvima u operacije i druge aktivnosti u inozemstvu pod vodstvom NATO-a.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o poticanju ulaganja kojima se, među ostalim, uvode povoljniji uvjeti za ostvarenje poticajnih mjera u slučajevima ulaganja mikro poduzetnika, kao i prijedlog zakona o ukidanju Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) u svrhu racionalizacije poslovanja i učinkovitosti tijela javne uprave.

  • +19
Hrvatska vojska Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Za četvrtak je najavljena i sjednica Vlade RH, a na njenom dnevnom redu su četiri nacrta konačnih prijedloga zakona, među kojima i o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, te Izvješće o provedbi Nacionalnoga programa reformi 2017. za razdoblje svibanj - listopad 2017.

Tri ostala nacrta konačnih prijedloga zakona su - o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, te zakona o reviziji (EU).

  • +9
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl