KONTROVERZNE SNIMKE

Pogledajte hrvatske vojnike u akciji u Afganistanu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.02.2011 15:32
  • Objavljeno 01.02.2011 u 15:32
Ratne operacije HV-a u Afganistanu

Ratne operacije HV-a u Afganistanu

Izvor: Screenshot / Autor: tportal.hr

Nakon što se jučer razbuktala rasprava o tome što zapravo rade hrvatski vojnici u Afganistanu, donosimo vam i djelić videomaterijala koji je pokrenuo cijelu raspravu

Podsjetimo, televizija 24 sata u nedjelju je objavila dosad neviđene snimke ratnih operacija u Afganistanu u kojima sudjeluju pripadnici hrvatskih postrojbi u misiji ISAF-a. Videosnimke prikazuju borbene operacije u travnju i svibnju 2010. i osvajanje nekoliko sela u području sjeveroistočnog Afganistana prema granici s Pakistanom.

Pripadnik hrvatskog vojnog kontingenta tom je prilikom iznio dramatično svjedočenje o borbama u kojima je sudjelovao, o mrtvim afganistanskim vojnicima koji su padali nekoliko metara od hrvatskih vojnih položaja, te o činjenici se od domaće javnosti skriva istina o opasnostima i direktnim ratnim operacijama u kojima sudjeluju hrvatski vojnici.

Ministar obrane Davor Božinović smatra da na snimkama nema ničeg spornog. 'Oni su udaljeni od borbenih djelovanja. Prvi ešalon su, naravno, Afganistanci. Naši su u zapovjedništvu i prate akciju. Vidjeli ste kada su ulazili u ono selo, da je selo osvojila afganistanska vojska i da nije bila ugrožena', rekao je Božinović za Media servis, dodavši da nitko nikome nije lagao te da su naše snage dobro obučene i da znaju u što se upuštaju.

S njim se ne slaže predsjednik saborskog Odbora za obranu Boris Šprem, koji upozorava na nedovoljnu transparentnost prema javnosti.

'Zato ću od Ministarstva obrane zatražiti informaciju o ovim snimkama, ali ću i tražiti da na ovotjednoj sjednici odbora razmotrimo i ovu situaciju u Afganistanu. Mi znamo da je situacija složenija i da, bilo bi dobro napisati: 'Da, bit će puno rizika, naši vojnici će se naći iza prvih borbenih redova. Ne smije biti skrivanja! Budite iskreni! Mi do sada nismo znali da se naši vojnici nalaze odmah nakon prvog ešalona, što se vidi na snimkama', oštar je bio Šprem.

Očekuje se da se o cijelom slučaju očituje i predsjednik Josipović.

Snimke donosimo zahvaljujući ljubaznosti 24 sata TV

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi