46. američki predsjednik

Startaju s misom, ceremonija po strogom protokolu, završetak na balkonu Plave sobe: Ovo je hodogram Bidenove inauguracije

20.01.2021 u 11:55

Bionic
Reading

Joe Biden prisegnut će u srijedu na svečanosti u Washingtonu kao 46. američki predsjednik nakon kaotičnog izbornog procesa u zemlji koja je i dalje podijeljena neutemeljenim tvrdnjama odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa o izbornoj prijevari

Inauguracija se odvija pod neviđenim mjerama sigurnosti zbog mogućih nereda koje bi mogli izazvati Trumpovi pristaše. I bez napete političke situacije inauguracija bi se razlikovala od prethodnih zbog pandemije koronavirusa, tako da ni u tom slučaju ne bi bilo moguće da stotine tisuća ljudi uživo pozdrave ulazak novog predsjednika u Bijelu kuću, kao što je to bio običaj u prošlosti.

U nastavku donosimo hodogram inauguracijskog dana kako ga je objavio CNN.

8:45 po lokalnom vremenu - Joe Biden i Kamala Harris sa supružnicima će pohoditi misu u katedrali svetog Mateja apostola.

10:30 Biden i Harris sa supružnicima dolaze na Kapitol te će se održati ceremonija inauguracije.

11:15 Započinje ceremonija polaganja prisege.

12:00 Biden i Harris polažu prisegu kao 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i 49. potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država. Novi predsjednik Biden održava nastupno obraćanje.

13:40 Predsjednik i potpredsjednica pregledavaju spremnost vojnih postrojbi.

14:25 Predsjednik, prva dama, potpredsjednica i drugi gospodin sudjeluju u ceremoniji polaganja vijenaca na grobu Neznanog vojnika na Nacionalnom groblju Arlington u Virginiji.

15:15 Predsjednički i potpredsjednički par prvi put pod predsjedničkom pratnjom odlaze u Bijelu kuću.

17:15 Predsjednik Biden potpisuje izvršne naredbe i prvi put obavlja druge dužnosti u Ovalnom uredu.

17:45 Na virtualnoj ceremoniji prvi novoimenovani dužnosnici prisežu predsjedniku.

20:48 Predsjednički i potpredsjednički par sudjeluju u nastupnom programu 'Proslava Amerike'. Predviđeno je i obraćanje predsjednika i potpredsjednice.

21:55 Predsjednik i prva dama pojavljuju se na balkonu Plave sobe.

  • +11
Pripreme za Bidenovu inauguraciju Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW