uoči Bidenove inauguracije

Izvanredno stanje u Washingtonu: Zgrade pod barikadama, zatvoreni mostovi, na terenu 25.000 gardista, a službe strahuju i od napada iznutra

19.01.2021 u 17:19

Bionic
Reading

I bez sigurnosnih prijetnji inauguracija Joea Bidena, novog američkog predsjednika, koja će se održati u srijedu ne bi sličila prijašnjima zbog pandemije koronavirusa. Međutim otkako su pristaše odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa u njegovo ime upali u Kongres, sijući paniku i strah među zastupnicima i ostavivši iza sebe pet žrtava, velika sjena mogućeg novog napada nadvila se nad organizacijom Bidenove inauguracije. Zbog svega toga Washington se našao u sigurnosnoj blokadi, neviđenoj još od terorističkih napada Al Kaide na Sjedinjene Američke Države 11. rujna 2001. godine

Bidenov inauguracijski tim pozvao je pristaše da ostanu kod kuće, a ceremonija na Kapitolu održat će se bez prisutnosti gledatelja. Na inauguracijama, koje su jedna od najvećih proslava u SAD-u, u prošlosti se znalo skupiti i do milijun ljudi.

Otkako su prije nešto manje od dva tjedna Trumpovi pristaše jurišali na Kapitol zbog navodne izborne prijevare sigurnosne službe ništa ne prepuštaju slučaju i obraćaju pažnju na najmanju sitnicu koja bi mogla ugroziti Bidena i ostale VIP uzvanike na inauguraciji. Između ostalog, ondje će se naći trojica bivših predsjednika, Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton, dok Trumpa neće biti, kao ni Jimmyja Cartera koji se u visokoj starosti čuva zaraze.

Uoči inauguracije Washington je pretvoren u tvrđavu. Većina prometa zabranjena je u širokom centru, a dva dana bit će zatvoreni i glavni mostovi u gradu. Kapitol, Bijela kuća i druge glavne građevine su zabarikadirane. Na terenu je raspoređeno oko 25.000 naoružanih pripadnika Nacionalne garde, što je dva i pol puta više nego na prijašnjim inauguracijama.

Zatvorit će se i National Mall, prostrani zeleni prostor između Kapitola i Lincolnova memorijala. Ondje će biti postavljeno 200 tisuća američkih zastava. Kako je grad zatvoren i utvrđen, malo je vjerojatno da bi moglo doći do okupljanja većih skupina koje bi mogle izazvati nered pa su FBI i druge sigurnosne službe posebnu pozornost posvetili mogućnosti napada koje bi izveli pojedinci, neki 'usamljeni vuk', ili od napada koji bi bio izveden iznutra.

Državni tajnik za vojsku Ryan McCarthy izjavio je za Associated Press da su dužnosnici svjesni potencijalne prijetnje i upozorio je zapovjednike da paze na probleme u svojim redovima kako se bliži inauguracija. Međutim do sada ni on ni drugi čelnici nisu vidjeli dokaze o bilo kakvim prijetnjama.

  • +11
Pripreme za Bidenovu inauguraciju Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

'Neprestano prolazimo kroz postupak i promatramo drugog i trećeg pojedinca dodijeljenog ovoj operaciji', rekao je McCarthy u intervjuu nakon što su on i drugi vojni čelnici prošli iscrpnu trosatnu sigurnosnu vježbu pripreme za inauguraciju. Pripadnici Garde također prolaze obuku o tome kako prepoznati potencijalne prijetnje iznutra. FBI od terorističkih napada na SAD redovito provjerava pojedince u vlastitim redovima, no obično se cilja na radikalizirane domaće pojedince pripadnike Al Kaide ili Islamske države, a ovdje prijetnja dolazi od pristaša predsjednika Donalda Trumpa, ekstremno desnih skupina, bijelih supremacista i drugih radikalnih grupa.

  • +5
Nacionalna garda čuva Kapitol Izvor: EPA / Autor: CARLOS VILAS

Najveću zabrinutost za sigurnost predstavlja napad naoružanih skupina, kao i mogući podmetnuti eksploziv i drugi slični uređaji. McCarthy je rekao da obavještajna izvješća sugeriraju da skupine planiraju oružane skupove uoči dana inauguracije, a možda i nakon toga.

Washington Post ide dalje i navodi da sigurnosne službe imaju informacije da su članovi QAnona razmatrali mogućnost da se predstavljaju kao vojnici Nacionalne garde kako bi se infiltrirali u sigurna područja. Nacionalna garda pozvana je na oprez prema svima koji izgledaju kao da se nalaze izvan mjesta na kojem bi se trebali nalaziti.

Videozapisi i slike sigurnosnih mjera koje su snimile nepoznate osobe u Washingtonu već su podijeljeni na mrežama, a iako navodno nema specifičnih prijetnji, karte grada proučavali su i ekstremisti, navodi Washington Post.

Stručnjaci za domaći ekstremizam godinama upozoravaju na nastojanja ekstremno desnih radikala i rasističkih bjelačkih skupina da radikaliziraju i regrutiraju ljude s vojnom i policijskom obukom u svoje redove.

Slučaju ništa ne prepuštaju ni medijske redakcije koje će pratiti inauguraciju. Šefica vašingtonskog ureda Los Angeles Timesa Kimbriell Kelly nabavila je svojim zaposlenicima koji će u srijedu prisustvovati Bidenovoj inauguraciji plinske maske, kacige i pancirke.

'Moj je cilj zaštititi svoje osoblje, zaštititi svoje novinare i osigurati to da svi budu zbrinuti', kazala je Kelly za CNN.