TKO JE BOLJI PRAVNIK?

Podolnjak i Grbin potukli se na Facebooku

09.09.2016 u 13:03

Bionic
Reading

Mogu li se Mostova jamstva izglasati u 30 dana prije potvrđivanja Vlade, pitanje je koje je na Facebooku izazvalo prepucavanje između Mostovog Roberta Podolnjaka i SDP-ovog Peđe Grbina. Upravo je SDP-ovac ustvrdio da se ne može, spočitnuvši pritom Podolnjaku to što kao profesor ustavnog prava ne zna takve stvari. Stigao je i odgovor Podolnjaka

Most je, podsjetimo, jučer na press konferenciji zatražio da se nakon konstituiranja Hrvatskoga sabora, a prije formiranja Vlade, donesu određeni zakoni koji će zajamčiti da će Mostova predizborna obećanja biti provedena u vrlo kratkom roku od 30 dana ili zastupnici Mosta neće dati povjerenje nijednoj Vladi RH.

'Već za nekoliko sati javio se zastupnik SDP-a Peđa Grbin svojom objavom na profilu na Facebooku, protiveći se Mostovoj, kako je on naziva, 'ucjeni', istovremeno nastojeći održati mi lekciju iz ustavnog prava. Na žalost, kolega zastupnik iz prošlog saborskog saziva uvijek će ostati jedino i samo političar koji ustavno pravo koristi isključivo prema pragmatičnim i stranačkim potrebama i nikada nije pokazao stvarnu privrženost ustavnom pravu', napisao je u svom statusu na Facebooku Robert Podolnjak.

To je, kaže Podolnjak, Grbin pokazao i kada je bio predsjednik Odbora za Ustav, ali i kada je branio izbor ustavnih sudaca. 'Može li netko tko je doista privržen ustavnom pravu i tko pohađa doktorski studij na Pravnom fakultetu u Zagrebu braniti izbor ustavnih sudaca, među kojima nije bilo nijednog profesora s bilo kojeg pravnog fakulteta u zemlji?', pita Podolnjak.

Što se pak tiče Grbinove tvrdnje da se zakonski uvjeti Mosta ne mogu donijeti bez savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, i tu Podolnjak ima komentar.

'Neprijeporno je da Zakon o pravu na pristup informacijama propisuje u članku 11. da su tijela državne uprave, druga državna tijela i tijela jedinica lokalne samouprave i pravne osobe s javnim ovlastima nadležna za izradu nacrta zakona i podzakonskih akata te općih akata dužna provesti postupak javnog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, u pravilu u trajanju od 30 dana. Saborski Poslovnik predviđa u članku 174. da će uz prijedlog zakona predlagatelj dostaviti i izvješće o provedenom savjetovanju sa zainteresiranom javnošću. No, u pravilu, te se odredbe ne primjenjuju kada su predlagatelji klubovi zastupnika i to Peđa Grbin dobro zna, ali namjerno prešućuje', poručuje Podolnjak.

Pobrojao je pritom mostovac zakonske prijedloge koje je SDP poslao u proceduru u prošlom mandatu, poput izmjena Zakona o HGK, izmjena Zakona o referendumu i izmjena Kaznenog zakona.

'Nijedan od navedenih zakonskih prijedloga, upućenih u saborsku proceduru, ne sadrži izvješće o provedenom savjetovanju sa zainteresiranom javnošću. To se može lako provjeriti uvidom u dnevne redove druge i treće sjednice prošlog saziva Sabora. Dakle, Peđa Grbin uvjerava javnost kako bi Mostovi zakonski prijedlozi trebali proći postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću i sadržavati izvješće s javne rasprave, a da istovremeno niti jedan SDP-ov zakonski prijedlog iz prvog polugodišta ove godine taj uvjet nije ispunjavao. Pojednostavljeno, ustavno pravo kako ga tumači Peđa Grbin znači da je SDP-ovim zastupnicima dopušteno predlagati zakone bez provedene javne rasprave, a Mostovim zastupnicima to je pravo uskraćeno', zaključuje Podolnjak.


Podsjetimo, kritiku je na Mostove uvjete jučer preko svog Facebooka uputio SDP-ov Peđa Grbin. Kazao je da je i Ustavni sud poručio kako se prije donošenja zakona mora obaviti savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

'Da je ovo što je danas izgovoreno rekao netko drugi, odmahnuo bih rukom. Ali rekao je to čovjek koji studente Pravnog fakulteta u Zagrebu uči ustavnom pravu. Rekao je to čovjek koji za ove odluke Ustavnog suda (nadam se) zna, ali svejedno preko njih prelazi samo i jedino u dnevnopolitičke svrhe. Rekao je to čovjek koji je prije niti godinu dana ultimativno tražio dijametralno suprotno postupanje. Profesore, svaka čast!', napisao je među ostalim Grbin.

443662,443641,443301,442429