odluka o milanoviću

Podjela na Ustavnom sudu: Dvoje sudaca napustilo sjednicu, dvoje bilo protiv

18.03.2024 u 14:31

Bionic
Reading

Od 13 sudaca Ustavnog suda, njih četvero nije glasalo za upozorenje kojim se Zoranu Milanoviću zabranjuje da bude kandidat na izborima i kandidat za premijera sve dok je na dužnosti predsjednika RH

Od 11 sudaca koji su sudjelovali u glasanju o donošenju upozorenja prema kojem Milanović ne može biti kandidat na izborima, njih dvoje nije se složilo s tim zaključkom. Kako je na press konferenciji kazao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, radi se o sucima Andreju Ambramoviću i Ingrid Antičević Marinović.

'Njihovi argumenti su da nije do kraja razjašnjeno kad to predsjednik RH može nastupati i sudjelovati u političkim procesima, koja je to granica kad prelazi u izbornu utrku, da tu postoje neke tehničke poteškoće', kazao je Šeparović, no nije htio ulaziti u detalje njihovog mišljenja.

Međutim Šeparović je također nakon pitanja novinara otkrio i da dvoje sudaca uopće nije sudjelovalo u glasanju, dapače napustili su sjednicu prije samog glasanja. Radi se o sucima Goranu Selanecu i Lovorki Kušan, koji su i pri nekim ranijim odlukama Ustavnog suda znali imati suprotno mišljenje od većine u Ustavnom sudu.

'Smatrali su da nema uvjeta za glasanje i napustili su sjednicu', kazao je Šeparović.