članak 89.

Što Ustavni sud može napraviti ako Milanović ostane u utrci, a ne da ostavku

18.03.2024 u 14:23

Bionic
Reading

Ustavni sud zabranio je predsjedniku Zoranu Milanoviću sudjelovanje na parlamentarnim izborima dok obnaša funkciju predsjednika te je zaprijetio svim raspoloživim sankcijama ako ne postupi u skladu s upozorenjem

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović zaprijetio je da će, ako utvrdi da sudionici u izborima postupaju protivno Ustavu ili zakonu, Ustavni sud iskoristiti ovlasti iz članka 89. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

U članku 89. stoji: 'Kad se utvrdi da sudionici u izborima postupaju protivno Ustavu ili zakonu, Ustavni sud će o tome obavijestiti javnost putem sredstava javnog priopćavanja, po potrebi upozoriti nadležna tijela, a u slučaju povrede koja je utjecala ili je mogla biti od utjecaja na rezultat izbora, poništit će sve ili pojedine izborne radnje i odluke, koje su prethodile takvoj povredi.'

'Ako utvrdimo da postupa protivno Ustavu, koristit ćemo se svim opcijama - do poništavanja svih izbornih radnji', kazao je Šeparović.

Predsjednik Ustavnog suda kazao je da Milanović ne smije sudjelovati u političkoj kampanji, ne može biti kandidat za zastupnika i ne može nastupati kao potencijalni kandidat za premijera, kao ni sudjelovati ni na jedan način u političkoj utakmici. Isto upozorenje je dobio SDP te ne smije reklamirati Milanovića kao svoga kandidata za premijera.

Ustavni sud Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL