upozorenje

Ustavni sud presjekao: Milanović ne smije biti kandidat dok je predsjednik. Možemo poništiti izbore!

18.03.2024 u 13:41

Bionic
Reading

Ustavni sud donio je upozorenje u slučaju potencijalne kandidature Zorana Milanovića na izborima te zaključio da Milanović ne može biti kandidat na listi na izborima, ali ni kandidat za premijera bez prethodnog podnošenja ostavke

'Na temelju članka 125. Ustava, Ustavni sud objavljuje sljedeće upozorenje: Ustavni sud je na sjednici razmotrio izjavu predsjednika RH da će se kandidirati na izborima za zastupnike u Sabor kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a. Ustavni sud je razmotrio i izjave predsjednika da će ostati kandidat za premijera. Ustavni sud je dužan pravodobno upozoriti sva tijela, kao i sve sudionike, na neposrednu odgovornost za odluke koje donose. Predsjednik RH predstavlja i zastupa RH u zemlji i inozemstvu, odgovara za obranu neovisnosti. Predsjednik RH je vrhovni zapovjednik, raspisuje izbore te povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja uživa povjerenje većine zastupnika. Članak 96. propisuje da ne može obavljati nijednu drugu javnu ili profesionalnu dužnost. Predsjednik je nestranačka osoba i ne može sudjelovati u izbornim aktivnostima neke stranke i to isključuje da može biti kandidat na listi ili biti kandidat za predsjednika Vlade. Kandidiranje predsjednika RH te isticanje njega kao kandidata za premijera nespojivo je s njegovim ustavnim položajem i ovlastima', poručio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Pojasnio je da ako Milanović inzistira na tome da bude kandidat na listi ili kandidat za premijera, mora podnijeti ostavku.

'Ako se, polazeći od njegovih izjava, predsjednik Republike za vrijeme obnašanja te dužnosti kandidira za izbor zastupnika u Hrvatski sabor ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsjednika Vlade, mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda, u kojem slučaju dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskog sabora. Izbori za novog predsjednika Republike moraju se održati u roku od 60 dana od dana preuzimanja dužnosti privremenog predsjednika Republike. U slučaju ostavke predsjednika Republike i preuzimanja dužnosti privremenog predsjednika Republike, privremeni predsjednik Republike ne može istodobno, uz obnašanje te dužnosti, biti i kandidat za izbor zastupnika u Hrvatski sabor', dodao je Šeparović.

'Ustavni sud također podsjeća da odgovornost za pravne posljedice ustavnopravno neprihvatljivih odluka snose njihovi donositelji. Svako djelovanje, odnosno ponašanje predsjednika Republike Hrvatske protivno navedenim ustavnim zabranama i zahtjevima suprotno je Ustavu', kazao je Šeparović.

'Imajući u vidu nastalu ustavnopravnu situaciju, Ustavni sud naglašava da će cijeli izborni proces ovih parlamentarnih izbora, od njihovog raspisivanja do proteka roka iz članka 90. u vezi s člankom 88. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, biti pod strogim nadzorom Ustavnog suda. Ako utvrdi da sudionici u izborima postupaju protivno Ustavu ili zakonu, Ustavni sud koristit će se svojim ovlastima iz članka 89. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, od obavještavanja javnosti do poništavanja svih ili pojedinih izbornih radnji i odluka, počevši od kandidacijskog postupka pa nadalje', kazao je Šeparović.

I Milanoviću i SDP-u poručio je da hitno prekinu s aktivnostima u kojima se predstavljao kao kandidat.

'Ustavni sud poziva predsjednika Republike i političku stranku Socijaldemokratsku partiju Hrvatske (SDP) da, sukladno ovom upozorenju, odmah prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu, a Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske da sukladno svojim ovlastima osigura održavanje izbornog procesa u skladu s Ustavom, zakonima i svojim obvezatnim uputama, uvažavajući stajališta iz ovog upozorenja', zaključio je Šeparović.

Od 11 sudaca, devet ih je glasalo za ovu odluku, a suci Andrej Abramović i Ingrid Antičević Marinović bili su protiv.

Ustavni sud Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Upitan što ako se Milanović ogluši na upozorenje, Šeparović je kazao: 'Ustavni sud je jamac stabilnosti. Očekujem od odgovornih osoba da poštuju odluke Ustavnog suda. Ako ih ne budu poštivali, ne želim to prejudicirati. Ako utvrdimo da postupaju protivno Ustavu, koristit ćemo se svim opcijama - do poništavanja svih izbornih radnji. Siguran sam da do toga neće doći. Ova odluka ne sprečava predsjednika da i dalje, kao osoba koja ima ustavne ovlasti, nastupa kao predsjednik RH. Ali ono što je od petka radio više ne smije.'

Na pitanje što Milanović smije, a što ne smije raditi, Šeparović je još jednom pojasnio da ne može biti kandidat na listi niti da može aktivno nastupati kao kandidat za premijera. SDP kao stranka, poručio je, može izreći tko će biti kandidat, ali on ne smije djelatno sudjelovati u kampanji. 'SDP ga ne može pozivati na skupove i on djelovati u kampanji kao premijerski kandidat. Može to u budućnosti, ali ne sada', dodao je.

Upitan može li Milanović biti mandatar nakon izbora, poručio je: 'Ako se bude ponašao sukladno Ustavu i zakonu, za to nema zapreke.'

'Svojim postupanjem od petka, subote i nedjelje, predsjednik RH je kršio Ustav. Da bi odgovarao za kršenje Ustava, moraju se ispuniti dva uvjeta - da Sabor dvotrećinski predloži opoziv i da Ustavni sud dvotrećinskom većinom tako odluči. Nadam se da ni do kakvih drugih opcija neće trebati uopće doći i da će se Milanović i SDP pridržavati Ustava i ovog upozorenja', poručio je Šeparović.

Na pitanje kako komentira jučerašnju Milanovićevu izjavu o njemu i Ustavnom sudu, Šeparović je rekao da to ne želi komentirati. 'Neću se upuštati u komentiranje političara. Odluke su obvezatne, ma što predsjednik ili bilo tko mislio', rekao je.

Upitan može li Milanović biti proglašen nesposobnim za obavljanje dužnosti, Šeparović je kazao: 'Ne mogu govoriti o tome hoće li doći do toga da se Milanovića proglasi nesposobnim. Za mene ta izjava ne postoji.'

'U ovom trenutku nismo u ustavnoj krizi ili izvanrednom stanju. Imamo političku krizu, ali imamo načine i institucije kako da se to otkloni. I ovo je jedan način. Ako svi budu poštivali zakone i Ustav, neće biti nikakve ustavne krize i izvanrednog stanja', kazao je Šeparović.

Na pitanje ako Milanović još jednom kaže da je kandidat za premijera, je li to dovoljno za poništenje odluke o izborima, Šeparović je kazao da ne želi odgovarati na hipotetska pitanja. Kazao je da je na DIP-u da pazi da se upozorenja Ustavnog suda svi pridržavaju.

'Ako želi sudjelovati u kampanji, bilo da bude kandidat na listi ili kandidat za premijera, mora odmah podnijeti ostavku. Usporedba s Tuđmanom i Pavletićem - imamo dva ustavna razdoblja, tada se radilo o polupredsjedničkom sustavu gdje je stajalo da predsjednik RH ne može obavljati nikakve javne ili profesionalne dužnosti osim stranačke. Tada je bio predsjednik stranke i obavljao je stranačke dužnosti i bio na izborima. Drugo pitanje koje se postavilo je pitanje izbora za Europski parlament, gdje predsjednik može biti kandidat na izborima. Radi se o neusporedivim stvarima, a ne znam koliko je ta odredba u skladu s Ustavom. Ali čak i moguća neustavnost te odredbe ne daje predsjedniku pravo i odobrenje da na parlamentarnim izborima nastupa u kampanji jedne stranke', pojasnio je Šeparović neke nedoumice koje su se pojavile u javnosti.

Na pitanje može li Peđa Grbin sada nastupiti na press konferenciji i reći da je Milanović njihov kandidat za premijera, Šeparović je kazao: 'Vi prejudicirate da će Grbin reći - ja ne poštujem odluku Ustavnog suda i ja se toga neću držati. Ja ne vjerujem da će on to reći jer je to protivno vladavini prava.'

Upitan zašto su suci Abramović i Antičević Marinović bili protiv odluke, predsjednik Ustavnog suda kazao je: 'Njihovi argumenti su da nije do kraja razjašnjeno kad to PRH može nastupati i sudjelovati u političkim procesima, koja je to granica kad prelazi u izbornu utrku, da tu postoje neke tehničke poteškoće.'

Šeparović je potvrdio da suci Goran Selanec i Lovorka Kušan nisu glasali i da su napustili sjednicu. 'Smatrali su da nema uvjeta za glasanje i napustili su sjednicu', poručio je.

Odluka Ustavnog suda očekivana je nakon upozorenja koja su posljednjih dana dolazila i od ustavnih stručnjaka.

Naime, iako u Ustavu izrijekom nije zabranjeno da predsjednik države bude kandidat na parlamentarnim izborima, stručnjaci smatraju da to proizlazi iz samog duha Ustava. Krovnim dokumentom hrvatske države propisano je samo da predsjednik RH ne može biti član nijedne stranke te da ne može obavljati nijednu drugu javnu ili profesionalnu dužnost. Kada bi se strogo gledalo samo slovo Ustava, ne bi bilo zapreke tome da se Milanović kandidira, no ustavni stručnjaci poput Sanje Barić i Matije Miloša naglašavaju da je predsjednik jamac stabilnosti vlasti i nestranačka osoba koja u političkoj areni ima nadstranačku poziciju, odnosno da nespojivost dužnosti predsjednika i kandidata na izbornoj listi proizlazi iz duha Ustava.

Profesor na Pravnom fakultetu i stručnjak za ustavno pravo Đorđe Gardašević smatra da će Ustavni sud zabraniti Milanoviću i da bude na listi i da sudjeluje u kampanji. 'Eksplicitne zabrane nema. Iz cjeline Ustava proizlazi da on ne može biti dio te kampanje, ali Ustavni sud će se po meni pozvati na svoju raniju praksu, gdje je u predmetu iz 2011. godine, u kojem nije bilo eksplicitne zabrane, rekao da ne može biti ni kandidat na listi ni nositelj liste', kazao je Gardašević. To je slučaj Branimira Glavaša, pravomoćno osuđenog za ratne zločine.

Iako je SDP-ov Peđa Grbin kazao da će poštivati odluku Ustavnog suda kakva god ona bude, Milanović je poručio da ide na izbore, pa makar i kao samo premijerski kandidat.

'Što god oni govorili i kakvu god odluku HDZ-ovi ustavni suci donijeli, možete biti mirni. Na ovim ću izborima sudjelovati kao kandidat za premijera i pobijediti. Ako ustavni suci izvrše nalog kukavice Plenkovića, kao što su poslušno izvršavali sve njegove naloge proteklih godina, pa me spriječe da budem kandidat na listi u 1. izbornoj jedinici, u kojoj se i on natječe, lista naše koalicije će svejedno pobijediti. Isto tako, ne brinite, neću dati ostavku na dužnost predsjednika Republike jer neću prepustiti svu vlast u Hrvatskoj u ruke Plenkoviću i HDZ-u! Ne zaboravite, ako odstupim s dužnosti predsjednika Republike prije pobjede na ovim izborima i prije izbora novog predsjednika Hrvatskog sabora, dužnost predsjednika Republike preuzeo bi privremeno HDZ-ovac Gordan Jandroković. Dakle Plenković i Jandroković bi u tom slučaju upravljali državom, preuzeli bi apsolutnu vlast u Hrvatskoj. To je ono što zapravo i žele, ovladati i porobiti sve institucije hrvatske države. Siguran sam da im hrvatski ljudi to neće dopustiti', poručio je Milanović.

U slučaju da Milanović ne bude poštivao odluku Ustavnog suda, u HDZ-u su već natuknuli da bi mogli tražiti opoziv predsjednika. Naime postoji nekoliko mogućnosti koje se otvaraju u slučaju da se Milanović ogluši na pravorijek Ustavnog suda. Bude li kandidat na listi, Državno izborno povjerenstvo može poništiti listu SDP-a u 1. izbornoj jedinici. HDZ-ov Vladimir Šeks istaknuo je da postoji još jedna mogućnost koju propisuje članak 97. Ustava, a koji govori da u slučaju duže spriječenosti uslijed bolesti ili nesposobnosti, pri čemu Šeks drži da je Milanović ovim potezom pokazao da je nesposoban obavljati svoju temeljnu dužnost zaštite Ustava - Ustavni sud na prijedlog Vlade može odlučiti povjeriti dužnost v.d. predsjednika Republike predsjedniku Hrvatskog sabora.