'CRVENI' ALKAR

Podjela među fratrima zbog barjaktara u Sinju

Bionic
Reading

Odluka alkarskog vojvode Ante Vučića da na 297. po redu Sinjskoj alci, koja će se održati ovog vikenda, zastavu Viteškog alkarskog društva nosi Stipe Breko šokirala je neke desne krugove u Sinju, donosi Slobodna Dalmacija. Proslavljeni alkar očito nije po volji ni novom vodstvu sinjskih franjevaca, a o cijelom se slučaju navodno razgovaralo i među HDZ-ovcima

Stipe Breko, podsjeća Slobodna Dalmacija, jedan je od najuspješnijih živućih sudionika Sinjske alke jer je u 12 godina, koliko se natjecao, osvojio četiri slavodobitnička plamenca i dvije pobjede na Čoji. No mnogima smeta njegova lijeva politička orijentacija, a cijela je priča dobila i posebnu konotaciju razdorom među fratrima.

Sada već bivši sinjski gvardijan, fra Bože Vuleta Odboru je za javna priznanja Grada Sinja 13. srpnja predložio Stipu Breku za Osobnu nagradu Grada zbog činjenice da je, kao prvi tenor Klape Sinj od njezinog osnutka, zaslužio nagradu za promicanje svoga grada, Gospe Sinjske, klapskog pjevanja, ali i Hrvatske diljem svijeta. Osim njega, fra Vuleta predložio je Klapu Sinj za Kolektivnu nagradu te maestra Mojmira Čačiju, koji 30 godina vodi tu klapu, za Nagradu za životno djelo.

Prijedlog je prihvaćen, a Stipe Breko dobit će priznanje u povodu Dana grada Sinja, odnosno obilježavanja blagdana Velike Gospe i sinjske nebeske zaštitnice Gospe Sinjske. U međuvremenu je, umjesto fra Bože Vulete, na mjesto gvardijana došao fra Petar Klapež i prije tri dana bez obrazloženja poništio odluku svog prethodnika.

'Zbog personalnih promjena u provinciji Presvetog Otkupitelja Split, samostan Čudotvorne Gospe Sinjske ove godine nije nikoga predložio ni za kakvu nagradu Grada Sinja. Prijedlog za nagrade u svoje osobno ime predložio je fra Bože Vuleta', napisao je sinjskom Odboru za javna priznanja novi gvardijan, fra Petar Klapež.

Fra Bože Vuleta nije za Slobodnu Dalmaciju želio puno govoriti o sadržaju pisma njegova nasljednika, nego je samo podsjetio da je 'prijedlog za nagrade Grada Sinja podnio 13. srpnja kao aktualni gvardijan Franjevačkog samostana Gospe Sinjske'.

Osim protivljenja novog vodstva franjevaca tome da Stipe Breko bude gradski laureat, vrlo su glasni i oni koji se protive da on bude ovogodišnji alkarski barjaktar. Alkarski vojvoda Ante Vučić odupro se svim kritikama, pozivajući se na alkarski Statut koji doslovce kaže: 'Vojvoda... bira i određuje između alkara svog ađutanta, barjaktara i pratioce barjaka...'

Slobodna Dalmacija doznaje i da je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na sastanku sa stranačkim članstvom najradikalnijima 'dao po prstima', dajući potporu aktualnom alkarskom vodstvu i zaduženjem lokalnih lidera da u stranački ogranak – konačno uvedu red.