MEĐU OPTUŽENIMA NEMA VUKELIĆA

Podignuta optužnica u aferi Brodosplit

26.10.2010 u 17:00

Bionic
Reading

Nakon trogodišnje istrage podignuta je optužnica u slučaju Brodosplit, no među optuženima nema bivšeg predsjednika Nadzornog odbora i ministra obrane, a tada gospodarstva, HDZ-ovog Branka Vukelića

Zbog zloporabe vlasti i krađe 4,7 milijuna dolara iz takozvanih pobočnih ugovora za gradnju četiriju tankera 2005. i 2006. Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnice protiv brokera Drage Mačeka te bivših čelnika Brodosplita direktora Gorana Vukasovića i komercijalista Ante Luetića, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu na svojim stranicama.

Po optužnici za zlouporabu položaja prvooptuženik je Drago Maček, kojije u inkriminirano vrijeme zastupao njemački Wessels, naručiteljčetiriju tankera, drugooptuženik je tadašnji direktor Brodosplita GoranVukasović, a trećeoptuženik komercijalist brodogradilišta Ante Luetić.
Vukasovići Luetić su, po optužnici, zlouporabili položaj i ovlasti, a Maček ihje poticao na kazneno djelo. Za kazneno djelo pranja novca optuženi suVukasović, Luetić, Maček, Mateo Tramontana, Ivica Donko, Ivan Cesarac,Danijel Nikolić i Hrvoje MatovinovićMeđutim, u optužnici u slučaju Brodosplit, koji već godinama plijeni pažnju javnosti, a konačno je početni vidljiv trag ostavilo i u pravosuđu, a za kojeg se često prozivalo i odbjegloga premijera i friškog saborskog zastupnika Ivu Sanadera, ipak nema nekih imena.

Poput Branka Vukelića i Siniše Poljaka, premda su njih dvojica bili predsjednik i zamjenik NO Brodosplita te su 'blagoslovili' kriminalni ugovor, uz ignoriranje upozorenja da se sklapa posve nepovoljan ugovor.

Inače, podizanje optužnice, do čega je stvarno trebalo prijeći nevjerojatno dug put, prepun svakakvih prepreka, možda ne treba povezivati s jučerašnjim posjetom premijerke i antikorupcijske križarice Jadranke Kosor Bruxellesu, no valja podsjetiti da se razrješenje afera Brodosplit i 'kamiona' posebno nestrpljivo iščekuje u europskoj prijestolnici i Washingtonu. Dakako, kao i u slučaju svih ostalih brojnih afere koje su u međuvremenu izbile na svjetlo dana.

Afera Brodosplit otkrivena je prije četiri godine kad je iz Austrije stiglo upozorenje o pranju novca u Brodosplitu. Tadašnja uprava s Wesselsom, koji je naručio četiri tankera, dogovorila se o poslu po cijeni od 51,5 milijuna dolara po tankeru, ali je Vukasović sklopio dodatna pisma kojima se naručitelju vraća 1,9 posto od ugovorene cijene za proviziju.

Kad je Wessels uplatio pet milijuna dolara predujma, Brodosplit je od toga 4,7 milijuna vratio na naručiteljeve ciparske račune. Novac je bio prebačen na račun tvrtke u Austriji, u kojoj je jedini ovlaštenik bio Drago Maček koji je podizao novac i doznačivao ga na račune ostalih optuženika za pranje novca.

Odvjetništvo je zatražilo istragu bez kaznene prijave koju policija nije podnijela smatrajući kako tu nema kaznenog djela