Tužiteljstvo bih

Podignuta optužnica protiv Milorada Dodika, prijeti mu do pet godina zatvora

11.08.2023 u 14:50

Bionic
Reading

Tužiteljstvo BiH podignulo je u petak optužnicu protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice, a za to kazneno djelo, bude li proglašen krivim, prijeti mu kazna u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora

"Možemo potvrditi da je Tužiteljstvo BiH podignulo optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića koji se terete za kazneno djelo neprovođenja odluka visokog predstavnika iz članka 203.a stavak 1. Kaznenog zakona BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH", stoji u kratkoj izjavi državnog tužiteljstva. Lukić koji je optužen zajedno s Dodikom direktor je Službenog glasnika Republike Srpske.

Podizanje optužnice rezultat je pokušaja vlasti Republike Srpske da donošenjem posebnog zakona u entitetskom parlamentu tijekom srpnja blokiraju provedbu presuda Ustavnog suda BiH. Taj je zakon koji je Narodna skupština RS donijela 27. lipnja visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt poništio 1. srpnja koristeći svoje ovlasti.

  • +7
Milorad Dodik Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic

Schmidt je istodobno nametnuo izmjene Kaznenog zakona BiH kojima je kaznenim djelom postalo neprovođenje odnosno nepoštivanje njegovih odluka. Za to je propisana kazna do pet godina zatvora kao i odredba da u slučaju osuđujuće presude osoba koja je osuđena automatski gubi pravo obnašanja dužnosti u svim tijelima zakonodavne, izvršne, pravosudne i upravne vlasti ili bilo kojem drugom tijelu koje se financira iz proračuna.

Dodik je odluke visokog predstavnika ignorirao i 7. srpnja potpisao uredu o stupanju na snagu zakona što ga je Schmidt poništio, a Lukić je kao direktor Službenog glasnika dan kasnije tu odluku objavio u ovoj tiskovini. Sada će se zbog toga obojica suočiti s kaznenim progonom bude li Sud BiH potvrdio optužnicu. Bude li presuda osuđujuća ona bi označila kraj Dodikove političke karijere.