subvencijske prijevare

Podignuta optužnica protiv dvanaestorice u 'aferi Uljanik'

25.03.2020 u 15:23

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu u "aferi Uljanik" protiv prvookrivljenog bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića te još 11 bivših čelnika Uljanika i 3. maja zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a za jednog okrivljenika i zbog subvencijske prijevare

Protiv tvrtke iz Pule, koja je poslovala s Uljanikom, optužnica je podignuta zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i subvencijske prijevare. Neslužbeno se doznaje da je riječ o tvrtki Uljanik plovidba, koja je lani promijenila ime u Alpha Adriatic.

U pripćenju Državnog odvjetništva ne navode se imena okrivljenika, a na Županijskom sudu u Rijeci se doznaje da je prvookrivljeni Marinko Brgić, drugi je bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, a trećeokrivljeni bivši član uprave Uljanika Veljko Grbac.

Optužnicom se Brgiću, Pavletiću, Grpcu te još trojici okrivljenika stavlja na teret da su od siječnja 2010. do sredine studenoga 2016. u Puli ugovorili gradnju četiri broda za prijevoz rasutih tereta, tzv. bulk carriera, po cijeni znatno nižoj od obračunatih planiranih troškova proizvodnje.

To su, navodi se u optužnici, učinili iako su bili svjesni da će rezultirati teško nadoknadivim gubitkom u poslovanju društva te znajući da kupci nemaju u cijelosti osigurana sredstva za financiranje izgradnje naručenih brodova.

Financijske obaveze prema ugovorima o gradnji brodova samo su u manjoj mjeri izvršene, djelomično i kroz izdavanje preferencijalnih dionica, bez da je prethodno izvršena procjena njihove tržišne vrijednosti, čime je Uljanik oštećen za 735,9 milijuna kuna.

Pavletića se tereti da je kao odgovorna osoba s ciljem da za svoju tvrtku nezakonito pribavio novac od sedmookrivljene odgovorne osobe Brodogradilišta 3. maj, koje je kao korisnik državnih potpora bilo dužno pridržavati se pravila o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje, zatražio kratkoročnu pozajmicu.

Tu pozajmicu je odgovorna osoba iz 3. maja bez odluke nadzornog odbora odobrila pa je s Pavletićem 17. rujna 2013. zaključen ugovor o kratkoročnom zajmu od 36 milijuna kuna na rok od šest mjeseci. Taj rok je produžen do 16. ožujka 2015. nakon čega je vraćen manji dio novca, a 3. maj je oštećen za 29,1 milijun kuna.

Pavletiću se stavlja na teret da je od prosinca 2013. do ožujka 2014. s nakanom da za svoju tvrtku nedopušteno iskoristi sredstva državne potpore, 17,7 milijuna kuna koje je bio obvezan proslijediti 3. maju, zadržao za svoju tvrtku.

Šestookrivljenika se tereti da je od 30. lipnja 2015. do 28. srpnja 2015. u Rijeci i Puli, u nakani da pribavi veliku nepripadnu korist tvrtki koju zastupa, zatražio od Brgića, Grpca i još dvije odgovorne osobe 3. maja da zaključe ugovor o kupnji dionica dviju inozemnih kompanija, bez prethodne procjene njihovih vrijednosti.

Tim su ugovorom i izjavom o prijeboju zatvorili potraživanja koja je 3. maj imao kao podizvođač na izgradnji triju brodova. S obzirom da kupljene dionice ne nose nikakav prinos, kao i da su brodovi dviju stranih kompanija ujedno i jedina njihova imovina te su hipotekarno opterećeni, prodajom 40 posto dionica po više obračunatoj vrijednosti brodogradilište Uljanik se, po tvrdnjama tužiteljstva, nepripadno okoristilo za 95 milijuna kuna.

Prema optužnici, osmookrivljena odgovorna osoba iz 3. maja tereti se da je 30. listopada 2017 u Rijeci s Brgićem, Grpcem i četvrtookrivljenim, kao članovima uprave Uljanika, zaključila ugovor o kupoprodaji postrojenja tzv. panel linije za kojom riječko brodogradilište nije imao nikakve potrebe. Plaćanjem linije i izvedenih radova na njenom postavljanju riječki 3. maj oštećen je za 22,3 milijuna kuna.

U akciji Uljanik, krajem ožujka prošle godine privedeno je 12 osoba - bivši predsjednici uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda i Anton Brajković, bivši članovi Uprave Uljanika Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan, te bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić.

Istražni zatvor od 30 dana određen je za Rossandu, Brgića, Pavletića, Percana, Kranjca i Grpca, dok su se ostali branili sa slobode.