proces opoziva

Počinju saslušanja u američkom Kongresu koja bi Trumpa mogla stajati fotelje

13.11.2019 u 11:28

Bionic
Reading

U Predstavničkom domu američkog Kongresa u srijedu 13. studenoga počinju javna saslušanja svjedoka u istrazi za opoziv predsjednika Donalda Trumpa. Američki predsjednik, s druge strane, najavljuje da će objaviti drugi transkript razgovora s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim iz travnja ove godine, javlja Reuters

Trump je na Twitteru najavio da će 'tijekom tjedna' vjerojatno objaviti transkript razgovora koji je 'vrlo važan'. Taj se razgovor odvio 12. travnja, kada Zelenski još nije službeno stupio na položaj predsjednika Ukrajine.

Američki predsjednik ponovno je kritizirao istragu za opoziv i demokrate koji je provode te je sve nazvao 'lovom na vještice' i 'farsom'.

Istraga demokrata u Predstavničkom domu za opoziv Donalda Trumpa počela je 24. rujna. Demokrati smatraju da je Trump zloupotrijebio položaj jer je zaustavio isplatu vojne pomoći Ukrajini sve dok ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ne započne istragu o Trumpovu mogućem rivalu na idućim predsjedničkim izborima Joeu Bidenu.

Demokrati kažu da transkript razgovora Trumpa i Zelenskog potvrđuje da je američki predsjednik tražio 'uslugu za uslugu', a da o tome svjedoči i prijava anonimnog zviždača, javlja VOA.

Politički protivnici optužuju Trumpa da je ucijenio ukrajinskog predsjednika zamrzavanjem gotovo 400 milijuna dolara vrijedne vojne pomoći Ukrajini kako bi Kijev otvorio istragu o Hunteru Bidenu, sinu Trumpova glavnog suparnika Joea Bidena na predstojećim predsjedničkim izborima 2020.

  • +12
Donald Trump Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Cijelu priču Trump naziva lovom na vještice.

Trump je zamrznuo Ukrajini vojnu pomoć vrijednu 391 milijun dolara u srpnju, što je odobrio Kongres, ali je u rujnu odmrznuo sredstva te tvrdi da nije riječ o protuusluzi Zelenskom jer Ukrajina nije ni znala da je pomoć zamrznuta.

Američki predsjednik je od početka inzistirao na tome da se objavi identitet zviždača i naziva ga 'špijunom', a čak je najavljivao da će objaviti njegovo ime. Zviždač je inače ponudio da svjedoči u kongresnoj istrazi, a predsjednik je to odbacio.

Ali republikanci su zahtijevali da svjedoči Hunter Biden, sin Joea Bidena. Dok je Biden bio američki potpredsjednik, njegov sin Hunter sjedio je u upravi Burisme, ukrajinske energetske tvrtke. Biden je po vlastitom priznanju, dok je bio potpredsjednik i glavni čovjek za Ukrajinu, ucijenio američkom pomoći tadašnjeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da otpusti glavnog državnog tužitelja koji je istraživao korupciju u Burismi, u čijem je upravnom odboru bio Hunter Biden primajući 50.000 dolara mjesečno, mada nije ništa znao ni o Ukrajini ni o energiji.

Predstavnički dom Kongresa 31. listopada usvojio je rezoluciju kojom se istraga za opoziv predsjednika otvara za javnost. Objavljeni su transkripti nekih svjedočenja iza zatvorenih vrata, a počinju i javna saslušanja svjedoka te će biti uživo prenošena na televiziji.

U srijedu 13. studenoga javno će svjedočiti najviši diplomatski predstavnik SAD-a u Ukrajini William Taylor, a koji je iza zatvorenih vrata već rekao da je imao saznanja o tome da je Trump od Zelenskog tražio 'uslugu za uslugu'. U srijedu će svjedočiti i dužnosnik State Departmenta George Kent.

U petak će se pred kongresnim odborima ponovo pojaviti bivša veleposlanica SAD-a u Ukrajini Marie Yovanovitch, a koju je Trump smijenio s te funkcije. Ona je ranije posvjedočila da se predsjednikov osobni odvjetnik Rudy Giuliani sastajao s ukrajinskim dužnosnicima izvan službenog protokola te da joj je veleposlanik SAD-a u Europskoj uniji Gordon Sondland savjetovao da 'uđe u igru ili da ode kući'.

Sondland je u prvom iskazu u Kongresu iza zatvorenih vrata rekao da nije bilo nikakvog traženja 'usluge za uslugu', ali je kasnije promijenio iskaz koji su njegovi odvjetnici dostavili Kongresu, podsjeća VOA. On je u novom iskazu naveo da je Trump tražio istragu o Bidenu kako bi isplatio vojnu pomoć Ukrajini.

U istrazi su svjedočili i bivši specijalni izaslanik za Ukrajinu Kurt Volker, savjetnik državnog tajnika SAD-a Michael McKinley, bivša Trumpova savjetnica za Rusiju Fiona Hill, zamjenik državnog tajnika SAD-a Philip Reeker te drugi bivši i aktualni dužnosnici administracije.

Neobavezujući poziv za svjedočenje dobio je i Trumpov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, za koga je njegova bivša kolegica Fiona Hill rekla da je bio zabrinut da Trumpova administracija pokušava pritisnuti ukrajinske vlasti. Boltonovi odvjetnici ranije su objavili da se on neće odazvati neobavezujućem pozivu da svjedoči u Kongresu. I drugi dužnosnici Bijele kuće, poput sadašnjeg vršitelja dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost Charlesa Kuppermana, odbili su svjedočiti u Kongresu.

Sadašnji vršitelj dužnosti šefa Trumpova ureda Mick Mulvaney rekao je da se neće odazvati obavezujućem pozivu za svjedočenje, već će poslušati direktivu predsjednika da ne surađuje u istrazi.

Donald Trump i republikanci konstantno kritiziraju istragu o opozivu, a demokrati smatraju da će javna svjedočenja, koja su korak dalje u istrazi, uvjeriti javnost da stane na njihovu stranu i podrži opoziv. O opozivu Donalda Trumpa glasat će Predstavnički dom Kongresa.

  • +8
Prosvjedi protiv Trumpa Izvor: ZUMAPRESS.com / MEGA / Mega Agency / Profimedia / Autor: N. N.

Međutim, i ako bude opozvan, ne mora značiti da će biti razriješen dužnosti jer o tome odlučuje Senat u kojem republikanci imaju većinu.

Funkciju predsjednika ustanovili su utemeljitelji Sjedinjenih Država, no pribojavali su se da bi predsjedničke ovlasti mogle biti zlouporabljene te su u ustav SAD-a uključili procedure za opoziv predsjednika, koje uključuju i tzv. impeachment.

Po ustavu, predsjednik može biti smijenjen zbog 'izdaje, korupcije ili drugih teških zločina i prijestupa'.

Što to točno znači, nije sasvim jasno, no može obuhvatiti korupciju i druge zloporabe povjerenja javnosti. Predsjednik ne mora prekršiti neku specifičnu odredbu kaznenog zakona da bi počinio prekršaj koji bi vodio opozivu.