IZGLASANA BRAČNA JEDNAKOST

Počinju masovna gay vjenčanja u New Yorku

02.07.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Nakon što je senat savezne države New York prošli tjedan u napetom glasanju odobrio bračnu ravnopravnost istospolnih parova, na ulicama najvažnijeg grada svijeta izbilo je spontano slavlje, kulminirajući nedjeljnom Povorkom ponosa, na koju je došlo čak dva milijuna ljudi

Richard Dorr i John Mace nisu ni mogli sanjati kada su se upoznali da će jednoga dana biti u prilici ozakoniti svoju ljubav. Ova dvojica učitelja pjevanja iz New Yorka upoznala su se prije šezdeset godina, kada je homoseksualnost u Americi bila ilegalna. Bila je to, kako kažu, ljubav na prvi pogled i od tada su sretni zajedno. Danas Richard ima 84 godine, a John 91 te svoju višedesetljetnu vezu planiraju okruniti brakom, zahvaljujući odluci senata savezne države New York, koji je u petak, 24. lipnja, sa 33 glasa naprema 29 odlučio proširiti bračna prava na gay i lezbijske parove. Richard i John trebaju sačekati oko mjesec dana, koliko zakonu treba da stupi na snagu, pa će se, kao i svaki drugi ljubavni par, moći vjenčati u gradskoj vijećnici.

No, nisu samo Richard Dorr i John Mace slavili. Prvo je trebalo izdržati napetost senatskog zasjedanja, u kojem tijesnu većinu inače imaju republikanci. Četvorica njih su odlučila, vođeni savješću, da se ne pokore stavu svoje stranke protiv bračne jednakosti za istospolne parove, objasnivši u emotivnim govorima da jednostavno ne žele biti na pogrešnoj strani povijesti. Republikanski otpadnici James Alesi, Mark Grisanti, Roy McDonald i Stephen Saland (te svi demokratski zastupnici, osim jednoga) omogućili su, dakle, da New York postane šesta savezna država SAD-a u kojoj gay parovi imaju jednaka prava kao i heteroseksualni. Ipak, u političkom smislu, to je najviše pobjeda novog guvernera New Yorka, demokrata Andrewa Cuoma, koji je u svojoj prvoj godini na vlasti bračnu ravnopravnost izdvojio kao prioritet svoje administracije. Cuomo, inače katolik, neumorno je lobirao među republikanskim zastupnicima, a nije se ni ustručavao ući u sukob s njujorškim nadbiskupom Timothyjem Dolanom, koji je bio jedan od najžešćih protivnika ravnopravnosti LGBT osoba. Snažnu podršku Cuomo je imao u njujorškom gradonačelniku Michaelu Bloombergu, inače bivšem republikancu, koji je također cijelo vrijeme agitirao za bračnu ravnopravnost, održavši i veliki govor na tu temu.

Nakon što je kasno navečer u petak prošlog tjedna, nakon nekoliko dana republikanskog proceduralnog odugovlačenja, zakon konačno izglasan, Andrew Cuomo ga je odmah potpisao kao guverner, što znači da se već krajem srpnja u New Yorku mogu početi vjenčavati istospolni parovi. Zgrada senata, koja se nalazi u Albanyju, a ne u New Yorku, bila je tijekom glasanja ispunjena brojnim gay parovima, njihovim obiteljima, djecom i prijateljima, a svi zajedno su spontano počeli slaviti kada je glasanje konačno završeno. Vijest se brzo proširila New Yorkom i noć s petka na subotu se pretvorila u spontani ulični parti, naročito u četvrti Greenwich Village. Oko tisuću ljudi se u roku od pola sata okupilo pred legendarnim gay barom Stonewall Inn, u kojem je 1969. započela pobuna homoseksualaca protiv diskriminacije. Čepovi šampanjaca eksplodirali su na sve strane, dok prisutnost policije uopće nije bila potrebna.

Vrhunac slavlja se pak dogodio u nedjelju, na njujorškom Gay prideu. Na Manhattanu se okupilo čak dva milijuna ljudi, a zvijezda dana je bio Andrew Coumo. Guverner New Yorka održao je kratki govor, zaključivši da je 'sada poslan snažan signal cijeloj Americi da je došlo vrijeme za bračnu jednakost na saveznom nivou', a onda se s okupljenima uputio na Povorku ponosa, koja je niz Petu aveniju stigla do Stonewall Inna, što je udaljenost od oko četiri kilometra. Slavlje je trajalo cijeli dan, a policija nije registrirala nikakve posebne izgrede.