'INDEKS 3'

Počinje suđenje Deši Mlikotin-Tomić i ostalima

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 01.06.2009 14:29
  • Objavljeno 01.06.2009 u 14:26
Deša Mlikotin-Tomić

Deša Mlikotin-Tomić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Na zagrebačkome Županijskom sudu u srijedu će početi novo suđenje za korupciju na zagrebačkome Sveučilištu u kojem je za 'kupoprodaju' ispita, primanje i davanje mita optuženo devetero profesora Ekonomskog fakulteta, među kojima i bivša predsjednica saborskoga Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Deša Mlikotin-Tomić te još 14 osoba

Osim profesora, na optuženičkoj klupi u tzv. slučaju 'Indeks 3' pred sudskim vijećem pod predsjedanjem Zorana Luburića naći će se i vanjski suradnik, asistent i voditeljica referade te trojica posrednika i osmero studenata.

USKOK-ova optužnica tereti 23 osobe za više udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, davanje i primanje mita, protuzakonito posredovanje i poticanje na protuzakonito posredovanje, zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Među optuženicima je i profesorica trgovačkog prava Deša Mlikotin-Tomić, koja je nakon izbijanja afere dala ostavku na mjesto predsjednice saborskog Povjerenstva. Nju se tereti za zloporabu položaja jer je na ispitu pustila dvojicu studenata koji su ispite platili posrednicima. Osim nje, optuženi su profesori Branko Kovačević, Vesna Brčić-Stipčević, Marica Škrtić, Savo Vojnović, Tihomir Vranešević, Ivica Prga, Nina Liszt te izvanredni profesor Jadranko Grgon

Njega, dvojicu posrednika Milana Ćevida i Muniba Lujinović, vanjskog suradnika fakulteta Marka Slipčevića te voditeljicu studentske referade Julijanu Ljubić tereti se da su se 2008. udružili kako bi većem broju studenata za novac omogućili prolaz na ispitima. Cijena ispita bila je od nekoliko stotina do dvije tisuće eura.

Studenti ili njihovi roditelji novac su davali dvojici posrednika koji su dio mita davali voditeljici referade. Ona je po njihovim uputama studentima namještala ispitivače na koje su posrednici mogli utjecati.

Voditeljicu referade tereti se i da je prepravljala podatke u fakultetskim evidencijama u korist studenata.

Posrednici su dio novca davali i profesoru Grgonu, vanjskom suradniku Slipčeviću te još nekim profesorima koji su utjecali na druge profesore i asistente da na ispitima puste studente koji su ih platili.

Optužnica za korupciju na Ekonomskom fakultetu podignuta je početkom siječnja, nakon gotovo četveromjesečne istrage tijekom koje je ispitano 90-ak svjedoka, a donesene su i četiri presude kojima su optuženi studenti osuđeni na uvjetne zatvorske kazne.

Nakon prošlogodišnje antikorupcijske akcije 'Indeks' podignute su ukupno tri optužnice, dvije zbog nezakonitih upisa i polaganja ispita na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti i jedna zbog 'kupoprodaje' ispita na Ekonomskom fakultetu. Na 'udaru' USKOK-a našlo se 70 osoba, a u istrazi je, po ubrzanom postupku, nakon priznanja krivnje i nagodbe s USKOK-om, na uvjetne zatvorske kazne osuđeno osam osoba, studenata i njihovih roditelja.

Prvostupanjski postupak u slučaju 'Indeks 1' prošlog je tjedna završen nepravomoćnom presudom kojom je svih 14 optuženika proglašeno krivima, no samo dvojica - bivši prodekan Dragan Badanjak i glavni posrednik u podmićivanju Mladen Budor osuđeni su na bezuvjetne zatvorske kazne od dvije i pol godine i godinu i pol, a ostali su kažnjeni uvjetno.

Pri kraju je i suđenje u slučaju 'Indeks 2' u kojem su za 'kupoprodaju' ispita na Prometnom fakultetu optužene 33 osobe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi