vakula i mikec prognoziraju

Početak tjedna u znaku još malo kiše,ali jake južine; sredinom tjedna promjena vremena

25.10.2020 u 21:42

Bionic
Reading

'Nakon što je još početkom mjeseca ponegdje bilo toplo kao nikada do sada u povijesti listopadskih mjerenja, pa su nakon toga izmjerene ekstremne dnevne količine oborine za listopad, u Senju čak i apsolutni rekord - do sada su već zabilježene i rekordne ukupne količine oborine za cijeli listopad, primjerice u Krku, Rabu, Senju i Zemuniku, pri čemu je senjskih dosadašnjih 509 litara kiše po četvornome metru apsolutno najveća mjesečna količina oborine, iako podaci postoje još od 1948. godine', javlja HRT-ov meteorolog Zoran Vakula

Povremena kiša do srijede dodatno će povećati rekorde u već spomenutim mjestima, a poneki se listopadski ekstrem može dogoditi i drugdje, i to ne samo na Jadranu i područjima uz njega, gdje će osobito tijekom utorka kiša biti češća i obilnija, nego i mjestimice u sjevernijim krajevima, gdje će ponedjeljak biti većinom suh, ujutro i maglovit, javlja hrt.hr.

Istodobno, valja spomenuti i kako će ponegdje u južnijem dijelu Hrvatske listopad vjerojatno završiti s malim manjkom oborine u odnosu na listopadski prosjek.

No, tijekom ponedjeljka se nećemo moći žaliti na nedostatak južine, koja će se na većem dijelu Jadrana i područjima uz njega zadržati još i u uglavnom kišoviti utorak.

Od stabilnije i većinom sunčanije srijede prevladavat će umjerena bura i tramontana. Uz sve to, bit će većinom razmjerno toplo, osobito u prvom dijelu novoga tjedna, a mjestimičan slab mraz pri tlu moguć je poslije četvrtka uglavnom u gorju.

Na istoku Lijepe naše tjedan će početi sunčanim vremenom, ponegdje ujutro s maglom. Zapuhat će jugozapadni i južni vjetar, a temperatura će od jutarnjih 7 do 11 °C danju porasti do vrijednosti između 19 i 22 °C. U središnjoj Hrvatskoj ujutro oko 10 °C, a danju oko 20 °C .

Jaka kiša u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Uz jaku južinu, odnosno umjeren, na udare mjestimice jak jugozapadni vjetar, dan će obilovati suncem, samo mjestimice ujutro treba računati na maglu. Magle je moguća i u kotlinama Like. Inače, u gorju i na sjevernom Jadranu ponedjeljak će biti uglavnom sunčan, uz mogućnost za malo kiše ponajprije na širem riječkom području te u dijelu Gorskog kotara. Puhat će jugozapadnjak s jakim, lokalno moguće i olujnim udarima, a na moru jugo, prema kraju dana jako. Jugo će prema večeri jačati i u Dalmaciji, gdje će more stoga biti umjereno valovito i valovito. Prevladavat će sunčano, no ponegdje uz više oblaka neće biti iznenađenje ako padne poneka kap kiše. Tijekom dana će temperatura porasti na oko 20 °C.

Podjednako ugodno toplo za ovaj dio listopada bit će i na jugu Hrvatske, gdje će također puhati jugo, koje će u drugom dijelu dana te u noći na utorak jačati na jako. Iako uz dosta sunčanog vremena postojat će i mogućnost za mjestimice malo kiše.

U utorak na kopnu prolazno naoblačenje s kišom, u gorju moguće i većom količinom. Na istoku Hrvatske, gdje ujutro može biti magle, vjerojatnost za oborine bit će uglavnom mala. Od srijede stabilno, uz malo nižu temperature te uz povećanu vjerojatnost za zadržavanje magle i niskog oblačnog sloja dulje kroz dan. Od sredine tjedna na Jadranu većinom sunčano. No, u utorak povremeno kiša, lokalno i pljuskovi s grmljavinom te nevere uz obilniju količinu oborine. Jako jugo okrenut će na jugozapadnjak, potom na buru i sjeverozapadnjak, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.