paraliza sudova

Počeo tzv. bijeli štrajk: Pored sudaca ovaj put štrajkaju i državni odvjetnici

22.01.2024 u 08:54

Bionic
Reading

Na hrvatskim sudovima u ponedjeljak je počeo novi "bijeli štrajk" sudaca kojem su se, za razliku od lanjskoga, pridružili i državni odvjetnici

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) ranije je izvijestila da od ponedjeljka kreću s novim ciklusom mjera upozorenja, navodeći da su sudske stranke o tome obaviještene, ali i da su otvoreni za nastavak razgovora s vladom.

Sudjelovanje u tzv. mjerama najavila je i Udruga hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD) koja nije sudjelovala u prošlogodišnjem sudačkom bijelom štrajku.

Tako se u sljedeća dva tjedna, do petka 2. veljače ili do postizanja dogovora oko plaća pravosudnih dužnosnika odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

Podatke o odzivu na mjere upozorenja udruge će iznijeti tijekom dana, a UHS je ustvrdio da očekuje i veću podršku nego u prvom ciklusu u svibnju 2023.

Suci i državni odvjetnici traže donošenje Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, koji će osim sada ponuđenog dijela materijalnih prava, u potpunosti urediti plaće i druga materijalna prava pravosudnih dužnosnika, sukladno postignutim standardima u državama članicama Europske unije.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, koji je po dužnosti čelnik sudbene vlasti, ustvrdio je da će tijekom mjera osigurati provođenje hitnih postupaka te poduzimanje svih radnji kako bi stranke bile što manje oštećene.

To je od predsjednika najvišeg suda zatražila i Hrvatska odvjetnička komora navodeći da stranke i njihovi odvjetnici još osjećaju posljedice lanjskih mjera upozorenja i štrajka sudskih službenika.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica kazao je da su suci i državni odvjetnici krenuli u mjere nakon što su odbili prijedlog ministarstva i povećanje neto primanja za 700 eura, čime su preuzeli odgovornost za štrajk, ali i njegove posljedice. Ministarstvo je odbacilo i tvrdnje predsjednika Vrhovnog suda da vlada ne poštuje trodiobu vlasti, stavlja se u superiornu poziciju prema sudstvu i ponaša kao poslodavac sucima.