hitni predmeti

Kreće štrajk sudaca: Hoće li Modrićeva punica i Niko Kranjčar morati na sud?

21.01.2024 u 22:11

Bionic
Reading

U ponedjeljak počinje bijeli štrajk sudaca i državnih odvjetnika. Sve se radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima odgađaju, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

Ipak, kako donosi Dnevnik.hr, sudski hodnici u ponedjeljak neće biti prazni. Davor Mitrović, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku, rekao je kako će svi biti na poslu.

Na tom se sudu održava nekoliko hitnih rasprava, među kojima je i ona u slučaju Mamić. Svjedočiti sutra treba punica Luke Modrića, a u utorak Niko Kranjčar.

Glasnogovornica Udruge hrvatskih sudaca, Ivana Bilušić, kaže kako su suci već u petak poslali obavijesti strankama o tome koji se predmeti u narednim danima odgađaju.

  • +3
Prazna sudnica Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Građani mogu provjeriti tu informaciju ili preko sustava e-građani ili se može pogledati na javno dostupnom e-predmetu. Isto tako mogu nazvati sud ili poslati elektroničku poštu, zasigurno će dobiti odgovor što je s njihovim predmetom i trebaju li u narednim danima ako imaju zakazano ročište dolaziti i hoće li se o njihovom predmetu održavati ročište', kaže Bilušić.

Ocijenila je da je predugo nabrajati koje su sve to moguće životne situacije koje bi predstavljale hitan predmet i nenadoknadivu štetu. 'Naravno da u predmetima gdje je okrivljenik lišen slobode, u istražnom zatvoru ili mu je izrečena mjera opreza, to su zasigurno predmeti koji ne trpe nikakvu odgodu, nikakav zastoj i ti predmeti će nastaviti dalje', objasnila je Bilušić.