sve za fotelju

Pogodite koji kandidati za državnog odvjetnika neće štrajkati

20.01.2024 u 20:33

Bionic
Reading

Uoči ponedjeljka, za kad je najavljen novi bijeli štrajk sudaca i državnih odvjetnika, i suci i Ministarstvo pravosuđa zbijaju redove i intenzivno se oglašavaju u medijima. Ipak, neki od pravosudnih djelatnika, sasvim slučajno i kandidata za državnog odvjetnika koji u srijedu trebaju biti saslušani kod premijera Plenkovića, neće se pridružiti štrajku.

Kako doznaje RTL televizija, dva od tri kandidata za državnog odvjetnika - sudac Ivan Turudić i zadarski tužitelj Emilio Kalabrić - neće se priključiti štrajku u ponedjeljak.

Za razliku od njega, štrajku će se pridružiti zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner, još jedan od kandidata za državnog odvjetnika. 'Kad bih bio u uredu, ne bih radio. To ne znači da ne bih čitao neki spis', rekao je.

Kandidati za čelnika DORH-a Wagner, Dragičević, Kalabrić, Turudić Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

Podsjetimo, suci i državni odvjetnici najavili su štrajk zato što Ministarstvo pravosuđa odbija njihov glavni zahtjev - trajno vezivanje koeficijenata njihovih plaća za stopu inflacije. Umjesto toga, ministarstvo ističe kako su suci odbili njihovu ponudu prema kojoj bi im plaća tijekom kalendarske godine porasla za čak 700 eura.

Više o štrajku hrvatskih sudaca pročitajte ovdje, a o kandidatima za državnog odvjetnika više doznajte ovdje.