uoči bijelog štrajka

Dobronić: Plaće sudaca moraju biti više! S Malenicom se nisam čuo, bio je zauzet

19.01.2024 u 22:12

Bionic
Reading

O izglednom štrajku koji bi trebao početi u ponedjeljak, za RTL Danas govorio je predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić

O posljedicama za građane, ako dođe do potpunog zastoja rada sudova, Dobronić je rekao da će od početka štrajka narednih deset dana većina ročišta biti odgođena.

'Ne sva ročišta, suci će sami odrediti koja ročišta su hitna i u kojima prijeti nenadoknadiva šteta pa će se u tom dijelu posao obavljati', rekao je Dobronić za RTL Danas. Čelnik Vrhovnog suda smatra da plaće sudaca nisu realne, a na pitanje zašto je to tako odgovara:

'Tu je moguće puno uzroka. Moramo biti iskreni, nisu to tako jednostavne stvari. Po samom pojmu uloge suca unutar sudbene vlasti, možemo to tako reći, plaće sudaca moraju biti visoke - iz perspektive onih koji imaju minimalne'. Na pitanje zalaže li se da plaće sudaca moraju biti više, rekao je kratko - Moraju biti!

  • +4
Radovan Dobronić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Dobronić je rekao da se posljednjih tjedan ili deset dana nije vidio s ministrom pravosuđa Ivanom Malenicom, iako je pokušao.

'Ostavio sam poruku da se čujemo ili nađemo. Dobro, bio je ministar zauzet... Poslije se nije javio. A s premijerom se isto tako nisam čuo otkako je prošle godine bio štrajk službenika. Ja sam i tad pokušao s njim razgovarati. Premijer je rekao nakon toga da je on otvoren za razgovor - nije me pozvao na razgovor', kazao je Dobronić i dodao da ne bi ulazio u premijerove i ministrove razloge.

'Ili ne osjećaju potrebu ili postoji tendencija da se zauzme pozicija dominacije izvršne vlasti nad sucima i sudovima tako da, kad se gleda kako se prezentira cijela situacija, prikazuje se kao da su suci na isti način kao i svi ostali drugi službenici u istoj poziciji zaposlenika', zaključio je predsjednik Vrhovnog suda.