PREMIJERNI SUSRET

Počeo sastanak Pahora i Sanadera u Mokricama

24.02.2009 u 12:37

Bionic
Reading

Počeo je sastanak hrvatskog i slovenskog premijera Ive Sanadera i Boruta Pahora, koji bi u dvorcu Mokricama trebali razgovarati o načinima rješavanja otvorenih pitanja koja trenutačno opterećuju odnose dviju susjednih zemalja, prije svega o slovenskoj blokadi hrvatskih pristupnih pregovora s EU i mogućnosti da Slovenija referendumom zaustavi ulazak Hrvatske u punopravno članstvo NATO-a u travnju

MOKRICE - Riječ je o prvom susretu Pahora i Sanadera, koji je informativnog značaja i od kojeg slovenski domaćini prije svega očekuju "uspostavu komunikacije".

"To će biti prvi, informativni susret, a što se nas tiče, usredotočit ćemo se na uspostavu komunikacije", izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu za slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar koji nazoči sastanku, kao i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Sastanku nazoči i glavni hrvatski pregovarač s EU-om Vladimir Drobnjak

Hrvatski premijer jučer je u Parizu, nakon susreta s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, na upit o današnjem sastanku rekao kako želi "istražiti koji su to argumenti i motivi da Slovenija zbog bilateralnih pitanja blokira hrvatske pristupne pregovore".

Najavio je kako će jasno ustrajati na dvjema stvarima - da se bilateralno pitanje mora razdvojiti od pristupnih pregovora, kao što je to bilo oduvijek, i da je Slovenija, uz pristanak Hrvatske, ušla u EU s tim istim graničnim problemom zbog kojeg sad blokira Hrvatsku, a koji je neriješen od stjecanja samostalnosti obiju zemalja.

Prvi susret dvojice predsjednika vlada pozdravio je jučer i europski povjerenik za proširenje Olli Rehn, izrazivši nadu da bi on mogao pomoći u postizanju dogovora oko uključivanja EU-a u rješavanje pitanja granice i blokade hrvatskih pristupnih pregovora.

"Drago mi je da će se premijeri sastati, to je pozitivan znak i nadam se da će nam to pomoći da postignemo rezultate u vezi s europskom pomoći", izjavio je Rehn, govoreći o prijedlogu Europske komisije o uspostavi posredničke skupine koja bi pod vodstvom bivšeg finskog predsjednika Maartija Ahtisaarija pokušala pomoći u pronalasku rješenja graničnog spora između Slovenije i Hrvatske.

Hrvatsko je stajalište da se granični spor mora riješiti na Međunarodnom sudu pravde u Haagu, što je potvrđeno i prošlogodišnjim Bledskim dogovorom Sanadera i tadašnjeg slovenskog premijera Janeza Janše ili na nekoj drugoj međunarodnoj sudskoj instituciji.

Napore EK da pomogne u rješavanju graničnog spora Hrvatska je načelno pozdravila, ali se nije izjašnjavala o prijedlogu posredovanja, budući da on još nije razrađen, dok se Slovenija izjasnila za njega, ali i napomenula da se on ne može realizirati bez suglasnosti drugih dviju strana - Hrvatske i EK.

Nakon završetka susreta u Mokricama predviđene su izjave za novinare premijera Sanadera i Pahora.