PANAMAC U FRANCUSKOJ

Počelo suđenje diktatoru Noriegi

28.06.2010 u 15:47

Bionic
Reading

Suđenje bivšem panamskom diktatoru Manuelu Noriegi, koji je proveo 20 godina u američkim zatvorima, počelo je u ponedjeljak pred pariškim sudom gdje je optužen za pranje novca od trgovanja kokainom

Sjedinjene Države izručile su Noriegu (76) Francuskoj u travnju. Noriega je svrgnut 1989. godine, u američkoj vojnoj intervenciji koju je naredio tadašnji predsjednik George H.W. Bush.

Posredovanje u krijumčarenju tona kokaina, namještanje izbora i kršenje ljudskih prava bili su povod američke intervencije protiv Noriege, ranije bliskog suradnika CIA-e i najpouzdanijeg saveznika SAD-a u Srednjoj Americi.

Pred sudom u Miamiju, Noriega je 1992. osuđen za iznudu i krijumčarenje kolumbijskog kokaina na 40 godina zatvora, a kazna mu je kasnije smanjena na 30 godina.

Francuska je zatražila njegovo izručenje nedugo prije no što je 9. rujna 2007. odslužio 17,5 godina. Nakon toga Noriega je u američkom pritvoru čekao izručenje Francuskoj.

Francuski državni tužitelji tvrde da je Noriega 'oprao' oko tri milijuna dolara od kokaina kupnjom luksuznih apartmana u Parizu. Osuđen je u odsutnosti na deset godina zatvora, ali je Francuska pristala da mu ponovno sudi ako bude izručen. Bude li na ponovljenom suđenju proglašen krivim, očekuje ga do 10 godina zatvora. Njegovo izručenje tražila je i Panama zbog ubojstava političkih protivnika između 1983. i 1989. godine.