zapovjednik obrane srebrenice

Počelo obnovljeno suđenje Naseru Oriću za ratne zločine nad Srbima

03.09.2018 u 11:49

Bionic
Reading

Obnovljeno suđenje bivšem zapovjedniku obrane Srebrenice Naseru Oriću za ratne zločine iz 1992., počelo je u ponedjeljak pred Sudom Bosne i Hercegovne, a sudsko vijeće odmah je odlučilo da se neće ponovo izvoditi svi dokazi predstavljeni tijekom prvostupanjskog postupka već će samo do kraja rujna biti saslušana dva svjedoka

Naser Orić i njegov suborac Sabahudin Muhić optuženi su da su tijekom 1992. godine osobno sudjelovali u ubojstvu tri osobe srpske nacionalnosti u selima u okolici Srebrenice.

U prvostupanjskom postupku sud ih je u listopadu 2017. godine oslobodio krivnje no Prizivno vijeće Suda BiH tu je presudu u lipnju 2018. poništilo i naredilo ponavljanje suđenja uz ocjenu da je bilo bitnih kršenja odredbi zakona o kaznenom postupku.

Na prvom ročištu u okviru obnovljenog postupka tužitelj Miroslav Janjić tražio je da se ponovo saslušaju svi svjedoci i izvedu već predstavljeni dokazi no sudsko vijeće ocijenilo je da za tim nema potrebe jer to nije uobičajena praksa u ovakvim slučajevima.

>>> Miloševićev tjelohranitelj, specijalac s Kosova: Bošnjacima heroj, Srbima zločinac

Odlučeno je da će stoga biti održana još samo dva ročišta u okviru kojih će najprije biti saslušan svjedok Radivoje Ostojić te potom jedan zaštićeni svjedok koji živi u inozemstvu.

  • +15
Genocid u Srebrenici Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia