TKO JE NASER OrIĆ

Miloševićev tjelohranitelj, specijalac s Kosova: Bošnjacima heroj, Srbima zločinac

09.10.2017 u 13:57

Bionic
Reading

Naser Orić, legendarni zapovjednik obrane Srebrenice, u ponedjeljak je pred Sudom Bosne i Hercegovine oslobođen optužbe za ratni zločin nad srpskim civilima tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Presuda je još jednom oživjela ratne duhove. Za Bošnjake je Orić nacionalni heroj, dok ga Srbi smatraju najgorim zločincem

Orić je tijekom rata u BiH službeno bio zapovjednik 28. divizije Armije BiH, koja je djelovala na širem srebreničkom području. Do pred sam kraj izvrsno je rukovodio obranom srebreničke enklave, a Srbima je sijao strah čestim upadima u sela pod njihovom kontrolom. Upravo zbog tih djelovanja pravosuđe se bavilo Orićem.

Protiv njega je zbog ratnih zločina vođen i postupak po optužnici koja je podignuta pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), no i tamo je oslobođen krivnje.

Ipak, Srbija nije odustala od progona i koristeći sporni zakon protiv kojeg se i Hrvatska uporno žali, kojim je sebi proširila nadležnost za progon ratnih zločina nad cijelom bivšom Jugoslavijom, podignula je optužnicu protiv Orića tereteći ga da je s pripadnikom srebreničkih postrojbi Armije BiH Sabahudinom Muhićem kriv za smrt troje srpskih civila u selima u okolici Srebrenice 1992. godine.

Orić je uhićen 10. lipnja 2015. godine u Bernu. U Švicarskoj je trebao prisustvovati obilježavanju 20. godišnjice zločina u Srebrenici. No nije izručen Srbiji, već Bosni i Hercegovini, koja je također zatražila njegovo izručenje kako bi ga izvukla iz ralja srpskog pravosuđa. Očekivano, pred Sudom BiH Orić je oslobođen krivnje.

Više o načinu na koji se sudi pred Sudom BiH pročitajte u tekstu:

>>> Pravosudna džungla u BiH: Jedan ratni zločin, dva zakona, tri nezadovoljna naroda

Iako je Haški sud oslobodio Orića krivnje, tada je (2008. godine) zaključio da su počinjeni teški zločini nad Srbima u Srebrenici i na bratunačkom području u razdoblju od rujna 1992. do ožujka 1993. godine.

O zločinima nad Srbima jednom prilikom je u intervjuu za agenciju Anadolija rekao:

  • +15
Genocid u Srebrenici Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Proganjat će me dok sam živ. Ja sam stalno pod paskom. Dok sam živ, njima ću biti interesantan, jer se Srbi ne mogu pomiriti s činjenicom da sam ja izašao kao pobjednik iz svega što se događalo. Oni pokušavaju naći nekog tko će biti pandan njihovoj zločinačkoj strani. Kada sam ja u pitanju, to je čist promašaj. Ja se ne stidim svojih djela. A propao je njihov pokušaj da dokažu da smo mi počinili zločine nad Srbima, pa su Srbi, kao, iritirani time, 1995. godine izvršili genocid. Zaboravlja se kako smo mi u Srebrenici od 1992. godine bili u okruženju i branili se. Prije nego je ijedan Bošnjak ispalio ijedan metak dogodile su se na desetine ubojstava 1992. godine. Ubijeno je preko 15 tisuća Bošnjaka u Podrinju.'

Misteriozan odlazak iz Srebrenice  

Naser Orić rođen je 1967. godine u Donjim Potočarima kod Srebrenice. Sredinom 80-ih godina, prije raspada Jugoslavije, tijekom vojnog roka bio je pripadnik specijalnih jedinica JNA za atomsku i kemijsku obranu. Potom se zaposlio u policiji u Beogradu, da bi se nastavio usavršavati prošavši obuku za specijalnu policiju. Početkom devedesetih prebačen je na Kosovo kao član jedinice za specijalne akcije MUP-a. U epicentru turbulentnih zbivanja na početku raspada Jugoslavije zateći će se kao pripadnik osiguranja srpskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Naser Orić u osiguranju Slobodana Miloševića na Gazimestanu Autor: youtub

Navodno se može vidjeti na snimkama s Gazimestana, na kojem je Milošević održao poznati govor kojim je najavio krvav raspad Jugoslavije. Sudjelovao je i u hapšenju Vuka Draškovića tijekom demonstracija 9. ožujka 1991. godine.

Uvidjevši da se Jugoslavija raspada, Orić iz Srbije odlazi u BiH, najprije u Sarajevo, a potom u Srebrenicu, u kojoj već 1992. godine postaje šef policijske postaje. Početak rata u BiH zatekao ga je ondje te postaje zapovjednik Stožera teritorijalne obrane, a ubrzo i član Ratnog predsjedništva Srebrenice. U Srebrenici je proveo gotovo cijeli rat, ali nije dočekao njezin pad i genocid. 

I danas je misterij zašto je Oriću naređeno da nekoliko mjeseci prije pada zaštićene zone Ujedinjenih naroda (UN) napusti Srebrenicu. U intervjuima poslije rata Orić je otvoreno optuživao bošnjački vojni vrh za pad Srebrenice. Tvrdi da bi broj žrtava bio znatno manji da su bolje reagirali. 

U Armiji BiH, koju je ubrzo nakon rata napustio, dogurao je do čina brigadira.

Poduzetnik kojeg prate kontroverze 

Poslije rata Orića se dovodilo u kontekst kriminalnih aktivnosti, ali mu ništa nije dokazano. Mediji su pisali da je prijateljevao s Naserom Keljmendijem, jednim od navodnih šefova mafije u Sarajevu.

Orić je čak 3. listopada 2008. godine uhićen pod optužbom za iznudu 240.000 konvertibilnih maraka i ilegalno posjedovanje oružja.

Danas je privatni poduzetnik, predsjednik Udruženja veterana 28. divizije Armije BiH i umirovljenik.