NASER ORIĆ NA ČELU ASKERA

Nekadašnji Miloševićev tjelohranitelj kod Tešnja obučava salafijsku djecu vojnike

08.02.2018 u 20:41

Bionic
Reading

Nakon što je ovih dana na društvenim mrežama osvanula videosnimka obuke bošnjačkih dječaka vještinama nalik vojničkim te islamsko poučavanje u organizaciji udruge Asker, općinsko vijeće Usore pozvalo je u četvrtak policijske agencije u BiH da istraže djelovanje te vehabističke organizacije i obuku djece provedenu tijekom siječnja u kampu na granici sa susjednom općinom Tešanj, ističući da je objava toga videa izazvala uznemirenost u ovoj općini većinski nastanjenoj Hrvatima

Na servisu Youtube je naime objavljen dvadesetominutni video o obuci 30-ak djece većinom osnovnoškolskog uzrasta koji su krajem siječnja bili polaznici 'zimskog kampa' što ga je organizirala udruga Asker - udruženje za razvoj fizičkih i pozitivnih moralnih osobina.

Za dio medija u Sarajevu radi se o redovitom treningu djece, no mediji na hrvatskom i srpskom jeziku naveli su kako sve podsjeća na vojnu obuku uz vjersku islamsku indoktrinaciju jer predavači izgledom podsjećaju na pripadnike salafijskog pokreta.

Na snimci se vidi kako vehabije dječake poučavaju islamu, dok na otvorenom prostoru održavaju vježbe identične vojničkim. Pored toga, predavači dječake upitaju 'Tko smo mi', na što oni odgovaraju 'Askeri', što na turskom jeziku znači vojnici.

Udruga Asker registrirana je u Sarajevu krajem 2015. godine, a registrirana je kao Udruga borilačkih vještina Asker akademija godinu ranije u Novom Sarajevu.

Obuka dječaka u vehabističkom kampu u BiH Izvor: Društvene mreže / Autor: DIWAN BiH

U registru udruga za Asker akademiju upisani su Berin Balijagić kao predsjednik skupštine, Naser Orić kao predsjednik upravnog odbora i Armin Baltić kao glavni tajnik kluba. Orić je, podsjetimo, prije rata bio tjelohranitelj Slobodana Miloševića, a tijekom rata zapovjednik bošnjačkih snaga u Srebrenici, dok je nedavno pred sudom BiH prvostupanjski oslobođen optužbi za ratne zločine nad Srbima.

Nakon što je snimka objavljena na društvenim mrežama oglasilo se općinsko vijeće Usore te je priopćilo kako je potrebno utvrditi istinu 'o aktivnostima kojima se bave udruga Asker i slične airsoft udruge, posebice s aspekta prikrivenih oblika militarizacije i eventualne zloporabe djece'.

  • +5
Sirija Izvor: Reuters / Autor: ERIK DE CASTRO

Riječ je o udrugama koje prakticiraju airsoft, vojni simulacijski sport sličan paintballu, u kojem se upotrebljavaju replike vatrenog oružja.

Pri tome su naveli da policijske agencije trebaju istražiti sve okolnosti s obzirom da je objavljivanje videozapisa u kojemu se djeca i mladići uz pratnju vehabija obučavaju u kampu 'unijelo značajnu uznemirenost i izazvalo reakcije brojnih građana općine Usora zbog mogućeg narušavanja sigurnosne situacije i kompliciranja međunarodnih odnosa'.

Općinsko vijeće Usore pozvalo je sve građane na smirenost i suzdržanost od neprimjerenih reakcija i nepotrebne retorike koja bi mogla dovesti do narušavanja odnosa u ovoj zajednici. Ravnatelj policijske Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH Perica Stanić izjavio je za medije da će ova agencija poduzeti mjere u okviru svojih nadležnosti na utvrđivanju činjenica ovog slučaja.