muzej stradao u potresu

Počeli su radovi na Mimari; raspetljali smo o kakvoj je sanaciji riječ i tko je izvodi

14.06.2023 u 18:20

Bionic
Reading

Nakon što je u ožujku poništen natječaj za cjelovitu sanaciju nosive konstrukcije, krova i pročelja Muzeja Mimara, vrijedan 19,6 milijuna eura bez PDV-a, koja se trebala financirati iz Fonda solidarnosti EU-a, na objektu teško stradalom u potresima nedavno se ipak počelo raditi

No nije riječ o cjelovitoj obnovi, kako to sugerira rješenje koje se nalazi na ulazu na gradilište, već o, kako nam je odgovorila Lada Ratković Bukovčan, ravnateljica muzeja, hitnoj obnovi konstrukcije. Za razliku od cjelovite obnove, koja je išla na javnu nabavu pa je nakon žalbi propala i na kraju bila poništena, hitna sanacija išla je preko direktnog poziva koji je muzej uputio trima tvrtkama. Takvu mogućnost daje Pravilnik o provedbi postupaka nabave roba, usluga i radova za postupke obnove, a koji je od donošenja u studenom 2021. doživio nekoliko preinaka.

Rješenje o obnovi Mimare Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Brkulj/tportal.hr

Prema njemu, naime, javni naručitelj za nabavu radova od 66,3 tisuće eura bez PDV-a pa do europskog praga koji određuje Europska komisija, a on trenutno iznosi 5,38 milijuna eura, može po vlastitom izboru uputiti poziv za najmanje tri gospodarska subjekta. Mimara je to, kako nam je odgovorila Ratković Bukovčan, učinila putem Elektroničkog sustava javne nabave (EOJN) i zaprimili su ponude tvrtki Hedom (5,34 milijuna), Monte-Mont (3,89 milijuna eura) i Projektgradnja plus (4,92 milijuna eura). Sve tri ponude su bez PDV-a.

Odabrana je ponuda osječke tvrtke Monte-Mont, a koja je za podizvođača, dodala je Ratković Bukovčan, uzela ING-Grad iz Zagreba. Prema spomenutom rješenju s početka teksta, ING-Grad je odgovoran za sve 'eventualne nezgode nastale uslijed nedovoljnog osiguranja gradilišta'.

Upitana zašto je baš tim tvrtkama upućen poziv, a ne nekim drugima, Ratković Bukovčan je rekla da su odabrane 'jer predstavljaju ozbiljne tvrtke za koje je izgledno da iskustvom i svim drugim segmentima mogu izvršiti tražene postupke obnove'.

Podsjetimo, na nabavu za cjelovitu obnovu, raspisanu u kolovozu prošle godine, stigle su tri ponude: beogradskog Modulora, ING-Grada i križevačkog Radnika te Velekema, Oportuma i Nevinga. Ponuda Beograđana, iako najniža, ocjenjena je nepravilnom, a Velekema, Oportuma i Nevinga nesukladnom Zakonu o javnoj nabavi, pa je na kraju u prosincu odabrana ING Grada i Radnika. Ali Modulor se žalio i dobio te je sve vraćeno na početak. Ulaskom u novu nabavu postupak bi se rastegao na nekoliko mjeseci s upitnim krajem, a rok za korištenje sredstava iz fonda EU-a je 30. lipnja.

Mimara početkom ožujka poništava nabavu uz obrazloženje da je 'tijekom postupka nabave došlo do saznanja o potrebi poduzimanja hitnih mjera obnove konstrukcije radi sprečavanja daljnjeg oštećenja na zgradi muzeja i to na središnjem dijelu zgrade na drugom katu i potkrovlju'.

Upitana kako je planirano da se financira hitna obnova te koji je vremenski rok predviđen za radove, Ratković Bukovčan je navela da će se financirati iz Fonda solidarnosti EU-a te da bi radovi trebali trajati do 30. lipnja.

'Radovi će se financirati iz Fonda solidarnosti EU-a, odnosno dio prvotno planiranih sredstava konstrukcijske obnove bit će potraživan u sklopu Ugovora koji se financira iz Fonda solidarnosti EU-a', stoji u odgovoru.

Što će biti s ostatkom obnove, odnosno hoće li se i kada ići na nju? Ratković Bukovčan navodi da će se tome 'pristupiti kada se za to steknu uvjeti', ali nije isključila ni mogućnost da bude dodatnih hitnih sanacija, 'a vezano za stanje na gradilištu na kojem se izvode zahtjevni radovi'.

  • +2
Muzej Mimara Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Brkulj/tportal.hr