obnova muzeja

Mimara poništila nabavu od 19,6 milijuna eura: Propada li ponajveći projekt obnove u kulturi iz EU fondova?

07.03.2023 u 16:03

Bionic
Reading

Muzej Mimara donio je odluku o poništenju javne nabave za izvođača radova za cjelovitu sanaciju nosive konstrukcije, krova i pročelja vrijedne 19,6 milijuna eura bez PDV-a (147,8 milijuna). Kao razlog za poništenje nabave navode se okolnosti koje nisu bile prethodno poznate, odnosno da su bile, nabava se ne bi ni pokretala

Naime u obrazloženju iz Mimare navode da je 'tijekom postupka nabave došlo do saznanja o potrebi poduzimanja hitnih mjera obnove konstrukcije radi sprečavanja daljnjeg oštećenja na zgradi muzeja i to na središnjem dijelu zgrade na drugom katu i potkrovlju'.

Na to ih je, navode, upozorio 7. veljače projektant Željko Peković nakon što je izvršio pregled zgrade u periodu od 28. siječnja do 6. veljače, poslije potresa zabilježenih 14. i 19. siječnja 2023. godine. Također navode da ih je isti projektant dopisom 3. ožujka upozorio da je potrebno pristupiti hitnim intervencijama, a sve u skladu s Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi postupaka nabave roba, usluga i radova za postupke obnove. Istoga dana u kojem su zaprimili dopis u Mimari su poništili nabavu.

Prema podacima Seizmološke službe pri Geofizičkom odsjeku PMF-a, potresi u Zagrebu 14. siječnja s epicentrom u Markuševcu bili su snage 2,9, odnosno 1,7 po Richteru. Pet dana kasnije potres je zabilježen kod Petrinje i bio je snage 3,1.

Vijest o poništenju nabave iz Mimare dolazi gotovo dva mjeseca nakon što smo pisali da je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) poništila nabavu za sanaciju tog muzeja vrijednu 147,8 milijuna kuna. Osim što je poništio nabavu, DKOM je naložio ustanovi koja upravlja muzejom da mora zajednici ponuditelja, predvođenoj beogradskom tvrtkom Modulor, nadoknaditi sto tisuća kuna žalbenih troškova.

  • +6
Lada Ratković Bukovčan, ravnateljica Mimare Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Muzej Mimara je, podsjetimo, teško stradao u potresu i riječ je o jednom od najvećih pojedinačnih projekata u kulturi čiju obnovu treba provesti. Za Mimaru je iz EU-ova Fonda solidarnosti predviđeno 194,9 milijuna kuna, od čega na gore spomenute građevinske radove otpada 147,8 milijuna kuna.

Na nabavu raspisanu u kolovozu prošle godine pristigle su tri ponude. Zajednica ponuditelja - tvrtka Modulor iz Beograda, istoimena zagrebačka podružnica, Modulor constructions iz Zagreba i tvrtka Koto iz Beograda - obavila bi taj posao za 138 milijuna kuna bez PDV-a, ING-Grad iz Zagreba i križevački Radnik za 145,58 milijuna kuna, a zagrebački Velekem, Oportum i Neving za 147,59 milijuna kuna.

Iako je ponuda beogradsko-zagrebačkih tvrtki bila najniža, Javna ustanova 'Zbirka umjetnina Ante i Wiltrude Topić Mimara' odabrala je onu ING-Grada i Radnika kao najpovoljniju. Modulorova je proglašena nepravilnom, a druga da nije u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi. Međutim Modulor se žalio DKOM-u i dobio.

Ustanova je imala mogućnost napraviti novi odabir ili poništiti nabavu. Iz gore navedenih razloga odabrana je druga varijanta, a samim time postalo je jasno da se novac iz EU-ova Fonda solidarnosti neće iskoristiti jer je rok za korištenje tih sredstava 30. lipnja ove godine.

'Nažalost iz svih razloga koji su spomenuti morali smo poništiti nabavu. Sada ćemo morati pristupiti sanaciji. Mislim da prema Pravilniku možemo napraviti hitnu sanaciju do pet milijuna eura. Što ćemo točno i kako, odlučit ćemo u nekoliko narednih dana', kazala nam je Lada Ratković Bukovčan, ravnateljica Mimare, izražavajući nadu da novac EU-a možda ipak neće propasti i da će doći do njegove realokacije.