slučaj mimara

Skoro 20 milijuna eura za obnovu iz EU-a je propalo, a sad se spominje hitna intervencija na Mimari. Doznajemo što je sporno

09.03.2023 u 17:39

Bionic
Reading

Muzej Mimara, kako smo jučer objavili, donio je odluku o poništenju javne nabave za izvođača radova za cjelovitu sanaciju nosive konstrukcije, krova i pročelja vrijedne 19,6 milijuna eura bez PDV-a (147,8 milijuna kuna), čime je postalo jasno da je propao novac iz EU-ova Fonda solidarnosti. Međutim ni predložene hitne intervencije, za što se pretpostavlja da će trebati oko pet milijuna eura, neće se tako hitno napraviti

Razlog za to je, kako nam je potvrdio Krešimir Nevistić iz tvrtke Neving, koja je u sklopu zajednice ponuditelja Neving-Velekem-Oportum sudjelovala u nadmetanju za posao, žalba Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave (DKOM) na odluku Mimare, jer na to imaju pravo.

'Kako se u ovoj nabavi olako odnosilo prema novcu EU-a, to je strašno. Taj novac se neće moći nadoknaditi i on je izgubljen za Hrvatsku. Imali su u Mimari dva mjeseca za novi izbor izvođača i nisu to napravili. Odlučili su sve poništiti da bi nekom mogli direktno dati posao od pet milijuna eura', uvjeren je Nevistić. Dodaje da će se žaliti na odluku o poništenju nabave za izvođača radova jer smatra da ponuđeno obrazloženje 'ne drži vodu'.

'S ovim obrazloženjem to će pasti. Ovo nema smisla. Žalit ću se tako da javnost zna zašto ovo ne drži vodu', istaknuo je Nevistić. A u obrazloženju poništenja, podsjetimo, stoji da je 'tijekom postupka nabave došlo do saznanja o potrebi poduzimanja hitnih mjera obnove konstrukcije radi sprečavanja daljnjeg oštećenja na zgradi muzeja i to na središnjem dijelu zgrade na drugom katu i potkrovlju'.

Na to ih je, kako je navedeno, upozorio 7. veljače projektant Željko Peković nakon što je izvršio pregled zgrade u periodu od 28. siječnja do 6. veljače, poslije potresa zabilježenih 14. i 19. siječnja 2023. godine. Također navode da ih je isti projektant dopisom 3. ožujka upozorio da je potrebno pristupiti hitnim intervencijama, a sve u skladu s Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi postupaka nabave roba, usluga i radova za postupke obnove. Istoga dana u kojem su zaprimili dopis u Mimari su poništili nabavu. Nevistić pak tvrdi da pukotine nisu nove i da su iste kakve su bile.

Kronologija događaja

  • 8. kolovoza 2022. raspisana je nabava za izvođača radova
  • 14. studenog 2022. usvojene su izmjene Pravilnika o provedbi postupaka nabave roba, usluga i radova za postupke obnove
  • 2. prosinca 2022. Mimara odabire Radnik i ING Grad za izvođače radova
  • 12. prosinca 2022. beogradska tvrtka žali se DKOM-u
  • 28. prosinca 2022. DKOM poništava odluku o odabiru izvođača radova
  • 14. i 19. siječnja 2023. tri potresa, dva vrlo slaba na zagrebačkom području i jedan slab kod Petrinje
  • od 28. siječnja do 6. veljače 2023. projektant provjerava stanje u Mimari
  • 7. veljače 2023. projektant Željko Peković upozorava Mimaru o potrebi hitne intervencije
  • 3. ožujka 2023. novo upozorenje da je potrebno hitno intervenirati, a istog dana donosi se odluka o poništenju nabave

'To su izmišljene priče. Sve to uopće nije rađeno u interesu Mimare i građana Hrvatske. Sad radim na nekoliko lokacija u Sisačko-moslavačkoj županiji i ozbiljniji potresi od tih koji se spominju ne utječu na stanje zgrada. Imamo konstruktivnu obnovu i hitne intervencije u tom troškovniku za Mimaru. To su potpuno isti radovi, ono što je bilo u natječaju i što se sada traži. Samo što će sada izabrati nekog bez natječaja i direktno mu dati pet milijuna eura', uvjeren je Nevistić.

Projektant Željko Peković iz tvrtke Core, koja je prije godinu dana dobila za 4,4 milijuna kuna s PDV-om posao izrade projekta hitne obnove konstrukcije radi sprečavanja daljnjeg oštećenja i izrade idejnog projekta obnove Mimare, naveo je da je zgrada u ta dva potresa jako stradala. Na našu opasku da je od listopada do siječnja na zagrebačkom i petrinjskom području zabilježeno desetak potresa koji su rangirani kao vrlo slabi i slabi i da je čudno da su baš ta dva koja se spominju napravila toliku štetu da se mora ići u hitnu sanaciju, kazao je da su 'svi ti potresi u manjoj ili većoj mjeri dodatno oštetili zgradu'.

'U Mimari su se odvojile armirano-betonske konstrukcije od pročelnih zidova i može se zavući ruku među njih. Zidovi su od ploča odvojeni desetak centimetara. Oko petnaest metara zida u dvorani, koja je visoka sedam metara, odvaja se i padaju komadi', naveo je Peković i dodao da hitne intervencije koje bi se napravile ne bi bile one koje su navedene u projektu, već bi bilo nužno da se priručnim elementima poput sajli i profila probuši i zategne kroz zidove. Mišljenja je da su u Mimari odlučili poništiti nabavu jer su procijenili da sredstva iz EU-a ne mogu iskoristiti do lipnja i da je investitor morao nešto napraviti da spasi građevinu. Upitan da komentira navode po kojima se hitnom intervencijom otvara mogućnost da se nekom direktno dodijeli milijunski posao, što budi određene sumnje, samo je kratko rekao: 'Ići će to na cjelovitu obnovu.'

Muzej Mimara Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zanimljivo u cijeloj priči je to i da su Velekem, Oportum i Neving nakon otvaranja ponuda prekriženi uz obrazloženje da ona nije u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, a iznosila je 147,6 milijuna kuna. Na takvu odluku Mimare nisu se žalili DKOM-u. Dvije preostale ponude bile su zajednice ponuditelja - Modulor iz Beograda, Modulor constructions iz Zagreba i Koto iz Beograda (138 milijuna kuna bez PDV-a) te ING-Grad iz Zagreba i križevački Radnik za 145,6 milijuna kuna. U Mimari su odabrali ponudu ING-Grada i Radnika jer su Modulorovu smatrali nepravilnom. No, za razliku od Velekema, Oportuma i Nevinga, Modulor se žalio i DKOM je prihvatio žalbu te donio na kraju prosinca odluku o poništenju odabira izvođača radova.

'Nas se negdje polovicom siječnja pozvalo da damo produženje bankarske garancije, što smo i učinili. Dali smo dio bankarske garancije, a dio smo, dva milijuna kuna, dali u novcu i to je još na njihovu računu', tvrdi Nevistić. Potkraj siječnja, kako smo već naveli, na teren je izašao projektant koji je utvrdio dodatna oštećenja i iz Mimare su početkom ožujka donijeli odluku o poništenju nabave.

Ladu Ratković Bukovčan, ravnateljicu Javne ustanove Zbirka umjetnina Ante i Wiltrude Topić Mimara, upitali smo što kaže na Nevistićeve prozivke, ali samo je kratko poručila da ništa ne želi komentirati. Što će se dogoditi ako DKOM usvoji Nevistićevu žalbu i donese o njoj pozitivno mišljenje, tek ostaje vidjeti. On sam kaže da je svjestan toga da od posla neće biti ništa jer je propao novac iz EU-a, ali će bar imati osobnu satisfakciju.