kaže reiner

Rasprava o smjeni Kujundžića mogla bi trajati do dugo u noć

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 16.10.2019 22:16
  • Objavljeno 16.10.2019 u 19:11
Milan Kujundžić na raspravi o svojem opozivu

Milan Kujundžić na raspravi o svojem opozivu

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic

Saborski astupnici raspravljaju o zahtjevu oporbe za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića. Zahtjev za opozivom inicirao je u srpnju Most, uz potpise 32 oporbena zastupnika. Zahtjev su podnijeli neposredno prije ljetne ustavne stanke, inzistirajući da se sazove izvanredna sjednica Sabora, no to im nije pošlo za rukom jer je Ustavni sud ocijenio da petina zastupnika nije ovlašteni predlagatelj izvanredne sjednice u vrijeme stanke.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner kazao je kako bi rasprava o opozivu ministra Milana Kujundžića mogla trajati do 3 sata ujutro.

Mostova Ines Strenja otvorila je raspravu u 16:30 obrazloženjem zašto treba opozvati ministra Milana Kujundžića, javila je N1 Televizija

"Godinu dana nakon prošlog opoziva nismo se daleko odmakli. Zbog toga smo podnijeli prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću. Bio je odgovoran za pripremu i provođenje reforme zdravstvenog sustava", kazala je.

"U protekle tri godine ništa nije poduzeo po pitanju sređivanja stanja u sestrinstva, unatoč brojnim upozorenjima i signalima o neodživosti sustava obrazovanja te o nužnosti redefiniranja uloge sestara u sustavu zdravstva. Propustio je uspostaviti dijalog s medicinskim sestrama radi zaštite prava iz radnih odnosa i poboljšavanja općih uvjeta rada i života", kazala je Strenja.

SDP-ov Peđa Grbin replicirao je na njeno izlaganje: "Prije tjedan dana ministar Milan Kujundžić izrekao je nešto što nisam mogao vjerovati da ću čuti. Najavio je da će u Hrvatskoj i socijalni slučajevi početi plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje. Takav prijedlog za mene je neprihvatljiv i duboko nemoralan. To će produbiti postojeću veliku nejednakost, a čitavom nizu građana ograničiti pristup zdravstvenoj zaštiti. Ako je HZZO u plusu 626 milijuna kuna, je li normalno tražiti od socijale da plaća zdravstvenu zaštitu", pitao je Grbin.

Mostov Božo Petrov kazao je da su prije godinu dana premijer i ministar Kujundžić govorili kako je u zdravstvu sve u redu, a pet mjeseci iza Europska komisija u izvješću je naznačilo da je sustav zdravstvene zaštite i dalje izvor rizika za javne financije, da su dugovi bolnica ogromni i mjere se u milijardama.

Zastupnicima se obratio Kujundžić, koji se referirao na povećanje plaća medicinskim sestrama i liječnicima.

Milan Kujundžić i Andrej Plenković u Saboru

Milan Kujundžić i Andrej Plenković u Saboru

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

"Ova Vlada nije čekala kraj mandata, nego je na početku mandata donijela važne poteze", kazao je. Izlaganje nije stigao završiti jer mu je isteklo vrijeme. "Već je gotovo? O Gospe moja, pa tek sam počeo", kazao je Kujundžić.

'Vlada odbija sve navode iz drugog prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva. Ministar Milan Kujundžić odgovorno obavlja svoje zadatke i poslove. Ova Vlada poduzela je niz koraka da bi unaprijedila i modernizirala hrvatsko zdravstvo. Ako usporedimo s ranijim vladama koje su stvarale nove dugove, smatramo da smo ostvarili iskorak", kazao je premijer Andrej Plenković.

"Najveća vrijednost hrvatskog zdravstvenog sustava su liječnici i medicinske sestre te ostalo medicinsko osoblje, s kojima smo nedavno potpisali sporazum o povećanju plaća", dodao je.

''Ministre, vi ste jedna teška politička kukavica, za razliku od mene. I nemojte se skrivati iza mene. Mogli ste promijeniti reprezentativnost u Zakonu o reprezentativnosti. To govori da ste nesposoban ministar. Jer ako ne valja, onda ste to trebali promijeniti u ove četiri godine. Trebali ste se trebali dogovoriti sa sindikatima, a i sami znate da oni kažu da 20 posto ne može biti 10 posto. Politička kukavica jeste i ostat ćete'', poručio je Mirando Mrsić na što mu je Kujundžić odgovorio:

''Istina je da sam politička kukavica. Nisam u gimnaziji bio u partiji, nisam bio šef partije na fakultetu, nisam bio partijski kadrovnik na Rebru. U tome smislu jesam kukavica. A što se tiče medicine, vi znate gdje smo ja i vi."

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!