MEDIJI U BIH

'Počela je nova Husinska buna'

07.02.2014 u 11:57

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina suočena je s valom socijalnih nemira koji po svemu podsjeća na pravi narodni ustanak, ocjena je koju u petak donosi većina dnevnih listova u toj zemlji, dan pošto je više od 130 ljudi, među njima 104 policajca ozlijeđeno u nasilnim prosvjedima u Tuzli

Elektronički i tiskani mediji u BiH opravdavaju prosvjede i ističu kako su oni rezultat teškog socijalnog i gospodarskog stanja u zemlji koje predugo traje. Na naslovnicama izdanja svih uglednijih novina osvanule su velike fotografije s prizorima s tuzlanskih ulica gdje su u četvrtak izbili sukobi prosvjednika i policije s mnogo ozljeđenih.

'Počela je nova Husinska buna', naslov je što ga je uz te fotografije objavilo sarajevsko 'Oslobođenje', aludirajući na pobunu rudara s područja Tuzle 1920. godine, kada su se zbog smanjenja nadnica sukobili s tadašnjom kraljevskom žandarmerijom pri čemu je ubijeno sedam rudara.

Nazivajući aktualna zbivanja u Tuzli i uvodom u 'bosansko proljeće', list ističe kako potpora prosvjednicima stiže i iz drugih dijelova zemlje.

'Dnevni avaz' donosi veliki naslov 'Pobuna građana', a za izgrede krivnju svaljuje uglavnom na vladu Tuzlanske županije i njezina predsjednika Seada Čauševića iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) koji je u četvrtak navečer poručio kako ni on niti njegova vlada neće dati ostavku unatoč zahtjevima prosvjednika.

Komentatorica toga lista nije birala riječi i Čauševića i ministre optužila je kukavičluk jer se nisu suočili sa zahtjevima prosvjednika. 'Avaz' također inzistira na odgovornosti policije zbog navodne prekomjerne uporabe sile no zapravo promovira aktualnog ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, ujedno čelnika Saveza za bolju budućnost (SBB) koji ima velike ambicije na izborima najavljenim za listopad i računa na dio glasača što su do sada podupirali SDP BiH.

S obzirom da prosvjeda dosad nije bilo na području Republike Srpske banjolulčke 'Nezavisne novine' naglašavaju kako je riječ o socijalnim nemirima koji potresaju Federaciju BiH.

Nova prosvjedna okupljanja za petak su najavljena u Tuzli, ali i u Sarajevu, Zenici i Mostaru te po prvi puta u Banja Luci. Poziv građanima na iskazivanje nezadovoljstva uputili Helsinški parlament građana Banja Luke i još jedna nevladina udruga sa sjedištem u FBiH.