ISPITIVANJE I DALJE TRAJE

Crnjac iznio kratku obranu, terete ga za milijunsku štetu

17.10.2017 u 11:07

Bionic
Reading

Od ranog jutra traju ispitivanja osumnjičenih u aferi Agrokor, koji su uhićeni tijekom jučerašnjeg dana

Osumnjičeni u akciji Agrokor, mahom bivši članovi uprave tog koncerna, od jutra dolaze u zgradu Županijskog državnog odvjetništva u zagrebačkoj Selskoj cesti na ispitivanje. Također je nastavljen pretres Kulmerovih dvora, imanja u vlasništvu bivšeg šefa uprave i vlasnika Agrokora Ivice Todorića.

Kratki pregled najvažnijih detalja akcije Agrokor:

  • Dolaskom policijskih istražitelja u rane jutarnje sate u rezidenciju obitelji Todorić, Kulmerove dvore u zagrebačkim Šestinama, u ponedjeljak je počela akcija Agrokor.
  • Tijekom dana privedeno je 12 nekadašnjih čelnika posrnulog koncerna, Ljerka Puljić, Damir Kuštrak, Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Tomislav Lučić, Mislav Galić, Marijan Alagušić, Hrvoje Balent, Alojzije Pandžić, Ivica Sertić, Olivio Discordia i Sanja Hrstić, a istraga je usmjerena na ukupno 15 osoba.
  • Ivica Todorić i njegovi sinovi Ante i Ivan nisu u Hrvatskoj, a prema svim dostupnim informacijama, nalaze se u Londonu. Njihovi odvjetnici tvrde - nisu u bijegu.
  • Sve fotografije policijske akcije protiv Agrokorovih bivših glavešina

15:15 Igor Cišper, jedan od odvjetnika Ivana Crnjca, kazao je da je njegov branjenik na Državnom odvjetništvu iznio kratku obranu i odbacio sve što mu se stavlja na teret. Crnjca terete za financijska izvješća i isplatu milijunskih dividendi Ivici Todoriću što je on opovrgnuo, javlja N1

14:55 Ivica Todorić u najnovijem blogu ponovno je napao Vladu i izvanrednu upravu Agrokora. Za vladu kaže da joj očito emeta saborsko istražno povjerenstvo.

'Očito ne žele da se sazna istina, očito žele prikriti tragove kriminala u kojima sudjeluju potpredsjednica Dalić, Ante Ramljak i njihovi pomagači. A očito je da u tome poslu aktivno sudjeluje i ministar policije koji je u jednom intervjuu čak i rekao kako je u Vladi još od siječnja postojao War room za Agrokor (...) Tu su uz Martinu Dalić i Antu Ramljaka i njihovi inozemni pomagači Wilhelm Hemetsberger , Knighthead fond i Alix partners, a najvažniji domaći igrači koji crpe novac iz Agrokora Texo management Ante Ramljaka i Tomislava Matića ( koji su ujedno i autori Lex Agrokora!) , Interkapital, Altra savjetovanja  te odvjetnička društva  Šavorić i partneri i Bogdanović i Dolički. Uz Ramljaka cijelu operaciju ove kriminalne skupine vode i Vlado Bošnjak i Luka Cvitan te Damir Kuštrak iz Agrokora. Imam dovoljno saznanja o njihovim kriminalnim djelovanjima i protiv njih ću poduzeti odgovarajuće pravne radnje. Čitav blog pročitajte ovdje

14:33 Među uhićenima u akciji Agrokor je i dvoje revizora Sanja Hrstić i Olivio Discordia iz zagrebačke središnjice Beker Tillyja, revizorske kuće koja je radila izvješća za Ivicu Todorića.

  • +58
Privedeni u akciji Agrokor na ispitivanju Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Darko Maržić odvjetnik uhićenog revizora Discoridije rekao je o mogućim inkriminacijama i navodima  trenutno ne može govoriti.

'U ovom času to ne mogu reći, ali ću imati prilike porazgovarati s branjenicima i na licu mjesta pa ćemo vidjeti što i kako', kazao je Maržić, prenosi Dnevnik.hr

14:03 Istražitelji su u posljednjih šest mjeseci od kada su ušli u Agrokor razgovarali i sa zaposlenicima Sektora Riznice, te od njih doznali tko je donosti ključne odluke.

'Riznicom Agrokora upravljali su Ivica Todorić, Tomislav Lučić, Ivan Todorić i Ante Todorić', proizlazi iz njihovih iskaza. Dodatno su istražiteljima objasnili da su njih četvorica sa svojih funkcija davali upute o upravljanju financijama Agrokora d.d. ali i ostalih tvrtki u koncernu. Sve novčane tokove određivala su, tvrde svjedoci, upravo njih četvorica. Više čitajte ovdje.

13:12 MUP je na svojim stranicama objavio nadopunu priopćenja od jutros u kojem su naveli da provode kriminalističko istraživanje nad petnaest hrvatskih državljana zbog kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

U nadopuni ističu da su tijekom jutra protiv njih podnesene kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Kriminalističko istraživanje se i dalje nastavlja zbog opsežnosti predmeta.

13:00 Ljubo Pavasović Visković kazao je da će njegov klijent Ivan Crnjac doći na u Općinsko državno odvjetništvo u 14 sati, za kada je zakazan nastavak ispitivanja.

11:45 Laura Valković, odvjetnica Tomislava Lučića, navela je da je on objasnio kako je u poslu uvijek postupao po zakonu. 'To je bila njegova obrana, a detaljnije će je iznijeti kada dobijemo uvid u spise', kazala je Valković. Na pitanje je li nekoga teretio, odgovorila je da nije.

11:38 Odvjetnica Ljerke Puljić, Ljiljana Planinić, rekla je da njezina klijentica u svom iskazu nije teretila Ivicu Todorića. Odvjetnica je kazala i kako posljednjih mjeseci Ljerka Puljić nije bila u kontaktu s Ivicom Todorićem.

11:08 Ispitani su Ljerka Puljić i Tomislav Lučić.

10:45 Nakon ispitivanja Damira Kuštraka, Piruške Canjuge i Mislava Galića na ispitivanje u tužiteljstvo dovedeni su Ljerka Puljić, Alojzije Pandžić i Tomislav Lučić.

10:26 Fran Olujić, jedan od odvjetnika Ante Todorića, ponovio je da će dati pravosudnim tijelima telefonski kontakt njegova klijenta i da će on u što skorijem roku doći u Hrvatsku. Dodao je i da pravosudna tijela imaju njegovu adresu u inozemstvu i da mu nije jasno zašto nisu kontaktirali s njim. Naveo je da će Todorić negirati sve što mu se stavlja na teret.

10:00 Rajko Čogurić, odvjetnik Ante Todorića, rekao je da njegov klijent još nije dobio nikakav službeni poziv hrvatskih pravosudnih tijela koja imaju njegovu adresu u Londonu te da će ponuditi svoj telefonski broj da se može kontaktirati s njim, prenosi Dnevnik.hr.

Mislav Galić u društvu odvjetnika Mate Matića i Dubravke Krklec Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

9:58 U Općinsko državno odvjetništvo na ispitivanje su stigli Ljerka Puljić i Tomislav Lučić.

9:10 Nakon ispitivanja Mislava Galića njegovi su odvjetnici dali izjavu za medije.

'Obranili smo se aktivno, u cijelosti smo iznijeli obranu, odgovarali na sva pitanja tužilaštva i naš klijent je odgovarao i na naša pitanja. U cijelosti je govorio o svojoj ulozi za vrijeme odgovorne osobe u Ledu i u Jamnici, u kojoj poziciji je tada bio odgovoran i za financije tih društava. Međutim ovo što se njemu stavlja na teret u pouci i pravima vezano je za Agrokor, znači za koncern za upravljanje društvima te njegovu poziciju člana uprave za hranu. Kao član uprave za hranu Mislav Galić u cijelosti je porekao bilo kakav doticaj s donošenjem financijskih odluka u kojima nije sudjelovao s obzirom da sjednice uprave Agrokora nisu održavane i kao takav nije mogao osiguravati donošenje nikakvih financijskih štetnih odluka za Agrokor na taj način. U sklopu svoje obrane Mislav Galić predao je i dokument kojim upravo potvrđuje navode svoje obrane, a iz kojeg proizlazi tko je u Agrokoru bio zadužen za donošenje financijskih odluka u društvu. To definitivno nije bio Mislav Galić, rekli su odvjetnici. Na pitanje naše novinarke je li dokument koji je predao pokazuje da je odgovoran bio Todorić, odgovorila je 'tako je'.

8:53 Petar Pavković, odvjetnik Damira Kuštraka, kazao je da je njegov klijent kratko iznosio obranu. 

'Iznosio je obranu ukratko. Savjetovali smo se o tome. S obzirom da nismo u nekakvom jednakom položaju, da ne raspolažemo informacijama s kojima raspolaže državni odvjetnik iluzorno bi bilo da se sada detaljnije iznosi obrana, ali načelno i zaključno se može reći da je on osporio sve teze, on nije imao razloga sumnjati u revizorska izvješća. Osim toga neke odluke koje su se donosile nisu ni bile na odborima, bilo nadzornom odboru, bilo upravnom odboru. Prema tome ne može biti u tom smislu on odgovoran za nešto u čemu nije sudjelovao', rekao je Pavković.

8:39  S ispitivanja je iz Općinskog državnog odvjetništva izašla i Piruška Canjuga

8:25 S ispitivanja iz zgrade Županijskog državnog odvjetništva prvi je izašao Damir Kuštrak. Prema riječima njegova odvjetnika, porekao je sve što mu se stavlja na teret, donosi N1.

8.10 Na vijest o uhićenjima u akciji Agrokor reagirali su i neki hrvatski poduzetnici. Njihovu reakciju pročitajte OVDJE.

7.55 Nastavljen je pretres Kulmerovih dvora.

7.40 U zgradu Županijskog državnog odvjetništva, u pratnji svojih odvjetnika, stigli su Piruška Canjuga, Damir Kuštrak i Mislav Galić, objavljuju mediji.

Istražitelji su u Kulmerove dvore ušli u ponedjeljak u 5.50. Ondje su zatekli tek suprugu Ivice Todorića, Vesnu Todorić, te njezina svekra i pokretača obiteljske poduzetničke priče, 90-godišnjeg Antu Todorića starijeg. Pretres Kulmerovih dvora nastavio se i u utorak.