ŠOKIRANA OSJEČANKA

Pobjeđujem rak, a potjerali su me u mirovinu

11.03.2009 u 08:09

Bionic
Reading

U tjednu u kojem je trebala biti primljena u sterilnu jedinicu KB-a Merkur u Zagrebu, gdje se od svibnja prošle godine liječi od raka limfnih čvorova, Osječanka Kasja Kasabašić (48) usmenim je putem doznala da se odlukom invalidske komisije HZMO-a još od 23. veljače ove godine nalazi u mirovini. Šok je preblaga riječ za osjećaj koji ju je prožeo nakon saznanja o toj odluci, a u situaciji kada za njezino izlječenje još postoji velika nada

Na invalidskoj komisiji sam bila 23. veljače i primio me dr. Bannani Aziz Lahman. Ne mogu sada ponavljati sve o čemu je on tada govorio, no nisam očekivala da će njegova rečenica: 'Gospođo draga, vi ste jako bolesni i vi ste za mirovinu' doista i značiti da je odlučio poslati me u mirovinu. Otišla sam iz njegove sobe ne sluteći što se događa, no intuicija mi je govorila da tu nešto nije u redu', ispričala je za Jutarnji list gospođa Kasabašić, koja je prošlog petka odlučila posjetiti osječki Područni ured HZMO-a gdje je doznala da je njezin predmet predan na odobrenje za mirovinu, da bi joj u ponedjeljak oko 14 sati šef invalidske komisije dr. Kalman Vančura, s kojim se sastala tog dana prijepodne, javio da je već u mirovini.

Kasja se pita tko im daje pravo da je stave u mirovinu dok se još liječi.

'Imam pravo na oporavak, imam se pravo vratiti na posao, a netko mi to želi oduzeti. Zašto se nije čekao rezultat liječenja i konačno mišljenje hematologa', ogorčeno se pita gospođa Kasabašić, kojoj u ovoj fazi liječenja definitivno nije trebala tako stresna situacija, zbog koje, kako priznaje, nije ni spavala.

Odlučna u nakani da se suprotstavi odluci komisije, pita se kako će se moći žaliti na rješenje o mirovini koje još nije dobila, a na koje se može žaliti u roku od 15 dana, no ona će tada već biti u sterilnoj jedinici u kojoj se boravi do osam tjedana.

Iz HZMO-a su za Jutarnji list poručili da su vještaci u komisiji na temelju nalaza procijenili da je kod gospođe Kasabašić stanje bolesti takvo da se ne očekuje skoro poboljšanje te joj je po članku 35. stavak 2. Zakona o zdravstvenom osiguranju proglašena opća nesposobnost za rad. To je potvrdilo i Povjerenstvo za revizije HZMO-a.